Politie doet inval in kantoor van Berlusconi

ROME, 23 MAART. De Italiaanse politie heeft vanmorgen een inval gedaan in het hoofdkwartier van Forza Italia, de politieke partij van mediamagnaat Silvio Berlusconi, op zoek naar de lijst van medewerkers en kandidaten in de zuidelijke regio Calabrië.

De inval, vijf dagen voor de verkiezingen, komt na felle polemieken over de vraag of Berlusconi in het zuiden de steun heeft van de mafia.

Berlusconi heeft woedend gereageerd op beschuldigingen in die richting. Volgens hem maken die deel uit van een campagne van links om hem, met hulp van elementen binnen de justitie, verdacht te maken.

De advocaat van Forza Italia, Cesare Previti, zei in een eerste reactie geen idee te hebben waarom de inval is uitgevoerd. De politie handelde in opdracht van procureur Maria Grazia Omboni, een officier van justitie in de Calabrese stad Palmi die onderzoek doet naar de banden tussen geheime vrijmetselaarsloges en de mafia. Zij was rond twaalf uur niet bereikbaar voor commentaar.

Achille Occhetto, als leider van de linkse coalitie de belangrijkste tegenstander van Berlusconi, had vorige week gezegd dat de Calabrese mafia haar mensen opdracht heeft gegeven Berlusconi te steunen. Daarna verklaarde de minister van binnenlandse zaken, Nicola Mancino, kandidaat voor de voormalige christen-democratische Italiaanse Volkspartij, in een vraaggesprek dat men zegt dat Berlusconi wordt gesteund door de mafia.

Leoluca Orlando, de linkse burgemeester van Palermo, zegt tegen iedereen die het horen wil dat het verhaal gaat dat tientallen mafiosi op vrije voeten komen als Berlusconi premier zou worden. Berlusconi roept terug dat een groot deel van de rechterlijke macht in de greep van links is geraakt en dat alleen dat de verklaring is van de recente golf van justitiële onderzoeken naar zijn groep.

Pag.4: Verdacht van mafia-contacten

De voorzitter van de anti-mafiacommissie van het parlement, Luciano Violante van de ex-communistische Democratische Partij van Links, had in La Stampa van gisteren gezegd dat tegen Marcello Dell'Utri, een topmanager van Berlusconi's Fininvest groep, een onderzoek loopt op verdenking van contacten met mafiosi. Woedend lieten vertegenwoordigers van Fininvest weten dat dit een leugen is, en een paar uur later gaf de justitie hen gelijk. De druk is groot op Violante om nu af te treden. Violante, zelf een magistraat, is er gisteravond door Berlusconi van beschuldigd zijn invloed binnen de rechterlijke macht te gebruiken voor een campagne tegen hem.

Intussen hebben een paar populaire tv-presentatoren op de netten van Berlusconi tijdens hun programma's gezegd te hopen dat hij wint bij de verkiezingen van zondag en maandag. Overigens hebben andere kopstukken van Berlusconi's zenders duidelijk gemaakt dat zij hem niet steunen. Onder hen is Enrico Mentana, hoofdredacteur van het journaal op Canale Cinque en leider van het debat vanavond tussen Berlusconi en Achille Occhetto, de leider van de linkse coalitie. Het debat moet het hoogtepunt worden van de verkiezingscampagne. Occhetto heeft gisteravond al een voorproefje gegeven met de uitspraak dat Berlusconi met zijn verwijt dat links nog in het communisme leeft, net een Japanse generaal is die uit het oerwoud komt en denkt dat de oorlog nog aan de gang is.

    • Marc Leijendekker