Parade Duitse troepen door Londen stuit op protesten

LONDEN, 23 MAART. Plannen van de Britse regering om Duitse politieke leiders volgend jaar in Londen uit te nodigen voor de 50-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, hebben hernieuwde oorlogssentimenten opgeroepen. Ten minste twee Britse tabloids koppen vanmorgen 'German army to march through Londen' (Duits leger marcheert door Londen) en een derde put zich uit in het oordeel 'Kraut of order' (een woordspeling op “Over de schreef”).

Een aantal Britse Lagerhuisleden vindt de gedachte dat Duitsers zullen deelnemen aan een defilé en een kerkdienst in St. Paul's Kathedraal onverteerbaar. De gedachte dat bondskanselier Kohl - mits dan nog in functie - zal lunchen met de koningin is “tactloos”. En het woord “ganzepas” (uitsluitend geïntroduceerd door de berichtgeving in de tabloids) doet sommige Lagerhuisleden een waas voor de ogen zien. Majors uitnodiging aan de Duitse collega's is bedoeld ter compensatie van Duitse gekwetste gevoelens over hun afwezigheid bij D-Day, een viering van ex-gealliëerden die in juni in Normandië plaats heeft.

De Duitse militairen die aan het defilé in Londen deelnemen, zullen naar verwachting toestemming krijgen hun uniformen en medailles te dragen. Major noemde de viering gisteren in het Lagerhuis “een viering van vijftig jaar vrede en verzoening”. Maar de parade voert langs Whitehall, met het nationale oorlogsmonument, de Cenotaph, en langs Buckingham Palace. De Conservatieve parlementariër Sir Teddy Taylor, een leidende anti-Europeaan in Majors partij, noemt de uitnodiging voorbarig.

“Er zijn nog steeds heel veel mensen in Groot-Brittannië die ernstig geleden hebben onder het verlies van hun dierbaren en het is onze taak om in de eerste plaats bij hun tragedies stil te staan. Het zou allemaal veel gemakkelijker zijn als de Duitsers hun verantwoordelijkheid voor de oorlog erkenden, zoals de Japanners al hebben gedaan.”