Overleg Israel en PLO ondanks geweldsgolf

TEL AVIV, 23 MAART. Ondanks een golf van geweld in de bezette gebieden en in Israel zelf zullen vandaag de besprekingen over de hervatting van het vredesoverleg tussen Israel en de PLO worden voortgezet.

Palestijnse bronnen ontkenden vanmorgen dat een ernstig incident van gisteren waarbij een zwangere Palestijnse vrouw door Israelische militairen in Hebron werd gedood tot uitstel van het overleg zou leiden. Palestijnse bronnen spraken vanmorgen niettemin van “een oorlogstoestand” in Hebron. De toevoer van elektriciteit naar de stad, waar sinds 25 februari een uitgaansverbod heerst, zou zijn verbroken.

In heel Israel en de bezette gebieden deden zich gisteren tientallen incidenten voor waarbij volgens Palestijnse bronnen in totaal meer dan vijftig Palestijnen gewond raakten. Het Israelische leger bronnen maakte melding van dertig gewonden.

Na het bloedbad in de moskee in Hebron op 25 februari, toen 29 Palestijnen door de joodse kolonist Baruch Goldstein werden vermoord, is de veiligheidssituatie in Israel en de bezette gebieden aanzienlijk verslechterd. In de bezette gebieden doen zich verschijnselen voor die doen denken aan hervatting van de intifadah, de Palestijnse volksopstand, die als gevolg van het vredesoverleg in de loop van vorig jaar sterk was verminderd. Israelische specialisten hadden Palestijnse wraakakties in reactie op de moord in de moskee al voorspeld.

Hoewel er ook vóór het drama in Hebron Israeliërs door 'god is groot' roepende Palestijnen werden vermoord, is de Palestijnse motivatie voor aanslagen nu erg groot. Vanmorgen werd een Israeliër nabij de Nablus-poort in Jeruzalem door een Palestijn overvallen en met zijn eigen pistool door het hoofd geschoten. In zeer kritieke toestand is de man naar het ziekenhuis overgebracht. Gisteren drongen drie Palestijnen uit de Gaza-strook de kibbuts Nahal-Oz binnen en verwonden er twee arbeiders, van wie een ernstig.

Na de katjoesja-beschieting van gisteren, vanuit Zuid-Libanon, op het westelijke deel van Galilea, is de spanning ook langs de Israelisch-Libanese grens weer sterk opgelopen. De raketten vielen in een open veld waardoor er aan Israelische zijde geen slachtoffers vielen. Vanmorgen kwam de door Israel gecontroleerde 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon eveneens onder een zware katjoesja-raketaanval te liggen. Volgens de Libanese radio zijn de bewoners van drie Libanese dorpen in de nabijheid waarvan de raketten werden afgeschoten uit vrees voor een zware Israelische vergelding op de vlucht geslagen.

In Jeruzalem wordt ervan uitgegaan dat de katjoesja-aanvallen een reactie vormen op een artilleriebeschieting op de Libanese stad Nabatyah, begin deze week, waarbij Libanese burgerslachtoffers vielen. Deze beschieting werd door Israelische militaire bronnen toegeschreven aan het Zuid-Libanese leger waarover de Israeliërs niet onder alle omstandigheden controle hebben.

De veelheid van incidenten van de afgelopen dagen drukt de aandacht in Israel voor de zittingen van de commissie Shamgar, naar de toedracht van het bloedbad in de moskee in Hebron, naar de achtergrond. Vanmorgen werd opperbevelhebber generaal Ehud Barak achter gesloten deuren door de commissie gehoord over o.a. de schietorders (het verbod onder alle omstandigheden op kolonisten te schieten) en de veiligheidsmaatregelen in de moskee.

Gisteren verschenen Palestijnse overlevenden van de aanslag in de moskee voor de commissie Shamgar. Een aantal Palestijnse getuigen zei er zeker van te zijn dat niet alleen Goldstein het vuur op hen had geopend. Een van hen zei dat er uit twee richtingen werd geschoten en een ander verklaarde een “dun en dik” geluid te hebben gehoord. Leden van de commissie Shamgar wezen deze Palestijnse getuigen er op dat ze in hun eerder bij de politie afgelegde verklaringen geen melding hadden gemaakt van een tweede schutter in de moskee.

    • Salomon Bouman