Ouderenbond ziet af van acties tegen plannen van VVD

DEN HAAG, 23 MAART. De Unie KBO, de grootste ouderenbond, blijft ontevreden over het VVD-standpunt inzake de AOW, maar ziet af van acties tegen de partij zoals eerder tegen het CDA wel gebeurde.

Dit heeft een woordvoerder van de bond gisteren na overleg tussen de bond en de VVD-fractieleden F. Bolkestein, E. Terpstra en R. Linschoten meegedeeld. “Het CDA had de pech dat het als eerste de koopkrachtachteruitgang van ouderen naar buiten bracht. Daardoor heeft het als front moeten optreden”, aldus de woordvoerder. “Wel zullen we de komende tijd, zoals in april op onze manifestatie in Eindhoven, aandacht blijven vragen voor de diverse standpunten van de partijen over de AOW.” Volgens het Centraal Plan Bureau is het koopkrachtverlies voor ouderen als gevolg van de VVD-voorstellen groter dan in de oorspronkelijke CDA-voorstellen: bij de VVD 7 procent, bij het CDA 6 procent. De VVD wijst er echter op dat dit scenario alleen optreedt als de lonen en uitkeringen niet stijgen. Als gevolg van de werkgelegenheidsplannen van de VVD verwacht de partij dat dit scenario niet zal optreden. De Unie KBO zei gisteren echter dat de VVD inconsequent is als ze bij de werkgelegenheidscijfers wel op het CPB vertrouwt, maar waar het om het berekend koopkrachtverlies gaat niet.