Noord-Korea: VS riskeren een nieuwe oorlog

PEKING/ NEW YORK, 23 MAART. De Noordkoreaanse ambassadeur in Peking, Chu Chang Jun, heeft vandaag de Amerikanen gewaarschuwd voor een nieuwe oorlog op het Koreaanse schiereiland.

“De Amerikanen moeten de historische ervaring van de Koreaanse oorlog uit de jaren vijftig niet vergeten, laat dat een les zijn geweest”, aldus Chu, die hiermee reageerde op de toegenomen druk, met name van de Verenigde Staten, op zijn land. De VS dreigen met sancties tegen Noord-Korea wegens het hinderen van inspectieteams van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de VN bij hun werkzaamheden, begin deze maand, in Noordkoreaanse nucleaire installaties. Washington heeft het afroepen van sancties voorlopig uitgesteld na een resolutie van het IAEA, maandag, waarin Noord-Korea een laatste kans kreeg de inspecteurs alsnog ongehinderd hun werk te laten doen. De resolutie zal worden voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Noord-Korea ziet de stappen als zeer bedreigend. “Al deze bewegingen versnellen het proces dat tot oorlog leidt. Als zij (de Amerikanen) die activiteiten niet opgeven, kan er maar een ding gebeuren: oorlog”, aldus ambassadeur Chu. Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea gespierde taal gebruikt tegen 'zijn vijanden'. In Zuid-Korea wordt de nieuwe communistische dreiging niettemin serieus genomen. De Zuidkoreaanse regering heeft gisteren het 650.000 man tellende leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De Amerikaanse president Clinton besloot gisteren 200 Patriot-raketten naar Zuid-Korea te sturen om het land te beschermen tegen eventuele aanvallen uit het noorden. De raketten worden per schip vervoerd en zullen pas over een maand op de plaats van bestemming zijn.

De Chinese ambassadeur bij de VN, Li Zhaoxing, heeft gisteren gezegd dat zijn land meer tijd nodig heeft voor de behandeling van de IAEA-resolutie dan aanvankelijk was gepland. Morgen zal de V-raad door de directeur van het IAEA, Hans Blix, worden voorgelicht over de resolutie en de bevindingen van de onderzoeksteams in Noord-Korea. Daarna zou de beraadslaging van de lidstaten in de raad plaatshebben; voor hoe lang China dat overleg wil uitstellen is nog niet duidelijk. China is de enige grote bondgenoot die het geïsoleerd Noord-Korea in feite nog heeft. De Chinese regering heeft herhaaldelijk laten weten tegen een harde aanpak van Noord-Korea te zijn.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zei gisteren dat de situatie rondom Noord-Korea “een kritisch punt” nadert. “Het instellen van sancties is een optie die zich spoedig zal aandienen”, aldus Christopher. President Clinton liet echter in een vraaggesprek met USA Today weten nog vertrouwen te hebben op een goede afloop. Hij prees de opstelling van de Chinezen. “Ik ben zeer onder de indruk van de Chinezen, die proberen Noord-Korea af te brengen van zijn nucleaire plannen en het land een volwaardig lid van de internationale gemeenschap willen maken”, zei Clinton. (AP, Reuter)