Na steun Bull en Air France; Parijs geeft miljardensteun aan CL-bank

PARIJS, 23 MAART. De Franse overheid heeft besloten de noodlijdende bank Crédit Lyonnais, waarvan zij voor meer dan de helft eigenaar is, met een miljardeninjectie te redden. Minister Edmond Alphandéry (financiën en economische zaken) heeft dat tegenover het blad Financial Times bevestigd.

Nadere bijzonderheden over het reddingsplan zouden morgenmiddag worden prijsgegeven. Dan zal Crédit Lyonnais volgens analisten een verlies bekendmaken van naar verwachting één tot anderhalf miljard gulden.

De reddingsoperatie is onderwerp van intensieve besprekingen geweest tussen de regering en de nieuwe topman Jean Peyrelevade, die Crédit Lyonnais moet voorbereiden op privatisering. De bank is zwaar getroffen door de recessie na een agressief expansiebeleid aan het eind van de jaren tachtig. Zo verloor Crédit Lyonnais vele honderden miljoenen op de financiering van de overname van filmstudio MGM. Vorig jaar leverden diverse deelnemingen in bankwezen en bedrijfsleven enorme schadeposten op. Vooral het belang van 20 procent in staalreus Usinor en 20 procent in vliegtuigproducent Aerospatiale doen Crédit Lyonnais nu de das om.

Volgens de Financial Times zal de Franse staat Crédit Lyonnais een kapitaalinjectie geven van vier miljard franc (1,3 miljard gulden). Daarnaast zou 25 tot 40 miljard franc aan slechte onroerend-goedleningen van de balans worden gehaald en in een aparte onderneming ondergebracht. De leningen worden gegarandeerd door de Franse overheid. Hierdoor kan het bedrag worden gereduceerd dat Crédit Lyonnais aan voorzieningen voor verliezen moet treffen.

Op de vraag of de Europese Commissie met de reddingsoperatie zou kunnen instemmen zei Alphandéry dat de Franse overheid “haar normale rol als aandeelhouder” speelt. Eerder gaf Parijs miljardensteun aan de luchtvaartmaatschappij Air France en het computerbedrijf Bull, beide ook in overheidshanden. Over deze steun moet Brussel zich nog uitspreken. Volgens Alphandéry is het van de balans halen van slechte leningen een “klassieke operatie” zoals die ook voor andere Franse en buitenlandse banken is uitgevoerd. Het is nog niet duidelijk voor hoe lang de Franse staat deze leningen zal garanderen, voordat ze weer op de balans van de bank worden opgenomen.

Crédit Lyonnais leed in de eerste helft van vorig jaar een verlies van ruim een miljard franc. In de tweede helft van 1992 was al een twee keer zo groot verlies geleden, na jaren van winstgevendheid. Crédit Lyonnais Bank Nederland (CLBN), voor 94 procent in handen van de Franse staatsbank, zag vorig jaar overigens haar winst met 7,4 procent stijgen tot 30,3 miljoen gulden. Volgens de twee weken geleden gepresenteerde cijfers vloeide de winststijging vooral voort uit een vermindering van de voorziening voor dubieuze debiteuren.