Kroaten en Serviërs uit Krajina komen niet nader tot elkaar

ZAGREB, 23 MAART. Vertegenwoordigers van Kroatië en de Kroatische Krajina - het door de Serviërs beheerste deel van Kroatië - hebben gisteren geen overeenstemming bereikt over een bestand; ze hebben afgesproken het overleg volgende week voort te zetten.

Na de besprekingen, die dertien uur duurden en die werden gehouden in de Russische ambassade in Zagreb, lieten de deelnemers zich positief uit over de sfeer van het overleg. Slobodan Jarcevic, de 'minister van buitenlandse zaken' van de eenzijdig door de Serviërs uitgeroepen 'republiek' Krajina, zei dat “we beiden hebben geconcludeerd dat er genoeg is gevochten en dat de mensen moe zijn van het bloedvergieten”. Vitali Tsjoerkin, de Russische bemiddelaar, noemde de besprekingen “zinvol”. “Er was een goede zakelijke werksfeer en er werd niet geruzied”, aldus Tsjoerkin.

Niettemin bleef overeenstemming uit, ook over het thema dat het eerst aan de orde moet komen, dat van een bestand en een troepenscheiding. Ten aanzien van het uiteindelijke doel van het overleg, een regeling van het probleem-Krajina, bleven de partijen gisteren strikt vasthouden aan hun opvattingen. De Serviërs in de Krajina willen onder geen beding onder Kroatische soevereiniteit leven en de Kroaten willen die soevereiniteit tot elke prijs terug.

President Tudjman van Kroatië onderstreepte gisteren op een persconferentie dat de besprekingen zullen doorgaan “zolang er een kans op vrede is”. Hij suggereerde echter dat een hervatting van de oorlog niet moet worden uitgesloten als het overleg niets oplevert: “We zullen ons niet onthouden van uiterste middelen als het mislukt.” In dat geval, aldus Tudjman, kan Kroatië rekenen op de steun van “de belangrijkste wereldmachten”. Volgens Tudjman heeft de Amerikaanse president Clinton hem eind vorige week in Washington “expliciet” Amerikaanse steun toegezegd in zijn streven, de soevereiniteit over de Krajina terug te krijgen.

De Kroatische minister van buitenlandse zaken, Mate Granic, liet zich gisteren tijdens een persconferentie in Stockholm gematigder uit. Hij zei dat Kroatië bereid is de Kroatische Serviërs autonomie te verlenen over hun eigen scholen, gezondheidszorg, media en juridische systeem. Ze zouden naast het latijnse alfabet ook hun cyrillische alfabet mogen hanteren. Verder zou Kroatië uitgebreide internationale supervisie in de gebieden van de Serviërs toestaan. Wel staat Kroatië volgens Granic onvoorwaardelijk op het recht op terugkeer van de Kroaten die het door de Serviërs beheerste gebied tijdens de oorlog van 1991 zijn ontvlucht.

In Bosnië is het vredesproces in Bosnië “onomkeerbaar” omdat “de mensen in Bosnië vrede en orde willen”. Dat zei gisteren de opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, de Britse generaal Sir Michael Rose, naar aanleiding van de heropening van het vliegveld van Tuzla, eerder gisteren. Rose zei in Londen, waar hij van koningin Elisabeth een hoge Britse onderscheiding kreeg, dat “twee van de drie partijen het vredesproces zijn begonnen en de derde zich in de niet al te verre toekomst bij hen zal aansluiten.”(Reuter, AP, AFP)