Koningin breekt met traditie van witte uitvaart

ROTTERDAM, 23 MAART. Koningin Beatrix heeft de lijkkoets voor de Oranjes vorig jaar laten aanpassen. De voorheen witte lijkkoets is nu paars, wit, grijs en zilver en is omgebouwd van zijlader tot achterlader.

Dit meldt het blad Ooit van de Facultatieve Verzekeringen NV en wordt bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst. De witte rouwkoets is vorig jaar door het personeel van het koninklijk staldepartement aangepast aan de wensen van het koninklijke huis. De paarden voor de koets dragen purperen rouwkleden met zilveren franje. De koets is tot achterlader verbouwd, omdat koningin Beatrix het bezwaarlijk zou vinden dat er een keukentrapje aan te pas moet komen om de kist zijdelings in de koets te laden.

De nieuw rouwkleuren markeren een breuk met een traditie die in de jaren dertig werd ingezet door koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Het paar besloot toen bij koninklijke uitvaarten zwart te vervangen door wit, de middeleeuwse rouwkleur die in Duitsland zeer in zwang was geraakt. De kleur symboliseerde reinheid en puurheid en de gedachte dat de dood eerder reden tot vreugde was dan een reden tot rouw.

Prins Hendrik kreeg op 3 juni 1934 de primeur op de witte uitvaart, Wilhelmina volgde in 1962. Koningin Juliana en de prinsessen waren bij die gelegenheid in het wit gehuld. De witte uitvaart zou prins Hendrik zo hebben gefascineerd, dat hij enkele jaren voor zijn dood bij paleis het Loo een generale repetitie van zijn begrafenis organiseerde.

Prinses Juliana heeft bij meerdere gelegenheden laten weten ook geporteerd te zijn van een witte uitvaart. Die plannen zijn nu kennelijk verlaten, al keert het hof niet terug naar zwart. “Een totaal witte uitvaart met de nieuwe koets is uitgesloten, al kan door gebruik van kleden het accent lichter of donkerder worden. Natuurlijk is aan de keuze van de kleuren uitgebreid familie-overleg voorafgegaan”, aldus de RVD. De draaiboeken voor de uitvaart van de verschillende Oranjes liggen op dit moment al klaar. “Ze worden van tijd tot tijd verfijnd. We bezoeken bijvoorbeeld de begrafenis van koning Boudewijn en doen daar ons voordeel mee.”