'Iedereen is wel gespannen natuurlijk'

AMSTERDAM, 23 MAART. “Wacht even”, zegt de Surinaamse kennis over de telefoon, “aan de overkant begint het te flakkeren”. Even later is de wijk in het donker gehuld. De kennis, die wachtte op het televisiejournaal van half acht, wanhoopt nog niet: “Je ziet het al de hele avond dof worden en dan weer feller. Ik hoop alleen dat ik straks het journaal kan zien.” Ze redt het: de televisie blijft nog aan.

Verschillende woonwijken in Paramaribo kwamen gisteren zonder stroom te zitten, nadat de bezetters van de Afobaka-stuwdam 's middags twee van de vijf turbines van de waterkrachtcentrale buiten werking stelden. Het Energie Bedrijf Suriname (EBS) in de hoofdstad werd gedwongen over te schakelen op rantsoenering waarbij woonwijken bij toerbeurt vier tot vijf uur van stroom worden afgesloten.

“Het is ellendig, maar we kunnen niet anders”, zegt een medewerker op het EBS-hoofdkantoor in een telefonisch interview. De 200.000 inwoners van Paramaribo zijn voor hun stroomvoorziening grotendeels afhankelijk van de Afobaka-waterkrachtcentrale. Door de sabotage op de dam verloor het energiebedrijf gisteren in één keer 13 megawatt van de 35 die het normaal binnenkrijgt - en die is al aan de krappe kant om Paramaribo van stroom te voorzien. Stroomstoringen zijn geen onbekend verschijnsel in de hoofdstad, die met name na de guerrilla van Ronnie Brunswijk in het binnenland een toestroom van tienduizenden nieuwe inwoners te verwerken kreeg.

Politie, brandweer, ziekenhuizen en de waterleiding worden bij de rantsoenering ontzien, aldus de medewerker van het EBS, maar woonwijken zonder zulke vitale instellingen moeten het ontgelden. Ook wijken in de binnenstad, waar veel overheidskantoren zijn gevestigd, zagen gisteravond hun stroom afgesneden. “Maar alleen 's avonds, want dan werken ze niet, toch”, zegt de EBS-medewerker. Het dagblad De Ware Tijd zat van 's middags half één tot 's avonds half negen zonder stroom en verschijnt vandaag uren later dan gebruikelijk. Het concurrerende dagblad De West, dat kantoor houdt in de directe omgeving van het parlement en het kabinet van de president, ondervond geen vertraging bij de produktie.

Vanmorgen ging het leven in de stad voor het grootste deel zijn gewone gang. “Omdat de watervoorziening onzeker is, sta je extra vroeg op om je kinderen een half badje te kunnen geven, dat ze toch nog gebaad de straat op gaan”, zegt de directrice van een middelbare school. Ook de elektrische pompen van de waterleiding haperen af en toe door de stroomstoring. “Maar verder merken we er weinig van.”

De politie patrouilleerde volgens inwoners van de stad gisteravond niet zichtbaar intensiever. Een dienstdoend inspecteur zegt echter dat het korps wel in verhoogde staat van paraatheid is gebracht na de bezetting van de dam. “We kennen hem goed, hoor, die Cornelis Maisi”, zegt hij. “Echt geen zoete jongen. Iemand die telkens met justitie in aanraking kwam en die je ook steeds hardhandiger moest aanpakken.” Dat Maisi politieke motieven zou hebben voor de bezetting van de dam acht de inspecteur uitgesloten. “Het is een jongen die niet eens uit zijn woorden kan komen.”

De directrice van de middelbare school probeert intussen de moed er in te houden. “Iedereen is wel gespannen natuurlijk, maar je wil er liever niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren. Ik neem wel een radio mee naar school, om het nieuws te horen.” Voor het middelbaar onderwijs brengt de stroomstoring nog weinig schade met zich mee. Al drie weken lang staken de leraren. De schoolbesturen hebben de leraren opgeroepen hun staking te beëindigen. Een groep scholieren heeft gedreigd met een hongerstaking als de leraren het werk niet hervatten.

    • Sjoerd de Jong