Handelstekort VS gaat omhoog

WASHINGTON, 23 MAART. Een nieuwe rekenmethode heeft ertoe geleid dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in januari (6,3 miljard dollar) 54 procent groter is dan in december.

Behalve de goederenhandel wordt nu tevens het dienstenverkeer berekend. Ook de export van militaire goederen weegt nu op de handelsbalans mee. Deskundigen verwachtten dat met de andere methode een kleiner tekort uit de bus zou komen. Een recorddaling van de Amerikaanse export zorgde voor de groei van het handelstekort. Het tekort in de goederenhandel kwam in januari uit op 11 miljard dollar tegen 8,7 miljard dollar in december. Het dienstenverkeer leverde een overschot op van 4,7 miljard dollar na 4,6 miljard dollar in de laatste maand van vorig jaar. De sterke vermindering van de export kwam vooral voor rekening van kapitaalgoederen, waaronder vliegtuigen en telecommunicatie. Het ministerie in Washington berekent de handel met afzonderlijke landen voorlopig nog alleen op basis van de goederenhandel. Het tekort in de handel met Japan kwam op deze wijze berekend uit op 4,6 miljard dollar na 5,3 miljard dollar in december. (KRF)