Gevangenen Zuid-Afrika mogen naar de stembus

JOHANNESBURG, 23 MAART. Alle Zuidafrikaanse gevangenen mogen meedoen aan de algemene verkiezingen die volgende maand worden gehouden. Dat heeft de Uitvoerende Overgangsraad gisteren beslist. De raad kwam tot deze beslissing na een verzoek van gevangenisautoriteiten om tussenbeide te komen ter beëindiging van een golf van ongeregeldheden in de gevangenissen, waarbij zeker 23 doden zijn gevallen. Het hoofd van het Zuidafrikaanse gevangeniswezen, Henk Bruin, stuurde een dringende brief aan de raad waarin hij waarschuwde voor uitbreiding van de onrust als hun het stemrecht zou worden onthouden bij de verkiezingen die van 26 tot 28 april worden gehouden.

De beslissing van de overgangsraad maakt een einde aan de regel dat alleen gevangenen die nog niet veroordeeld zijn maar vastzitten in afwachting van een proces aan de verkiezingen kunnen deelnemen. Sinds afgelopen vrijdag zijn gevangenen in opstand om hun deelname aan de verkiezingen af te dwingen. Daarbij worden vernielingen aangericht en branden gesticht. Gisteren kwamen 21 gevangenen om in de Queenstown gevangenis, nadat ze zichzelf in hun cellen hadden gebarricadeerd en vervolgens brand gesticht hadden. Zaterdag kwamen twee gevangenen om in de Pollsmoor gevangenis bij Kaapstad. zo'n drieduizend gevangenen waren in hongerstaking gegaan om stemrecht af te dwingen.

Het Afrikaans Nationaal Congres, de belangrijkste zwarte groepering in de Uitvoerende Overgangsraad, en de Onafhankelijke Verkiezingscommissie spraken zich uit voor het verlenen van het stemrecht aan gedetineerden. Gevangenisautoriteiten beschuldigen groeperingen die zich inzetten voor de rechten van gevangenen de onrust te hebben veroorzaakt. De Zuidafrikaanse Organisatie voor de Mensenrechten van Gevangenen had opgeroepen tot een vreedzaam protest om deelname aan de eerste algemene verkiezingen waaraan ook de zwarte meerderheid mag meedoen, mogelijk te maken.

De voortvarendheid waarmee de Zuidafrikaanse Uitvoerende Overgangsraad opereert zowel in de kwestie van het stemrecht voor gevangenen als in de kwestie van de machtsoverdracht in het thuisland Ciskei en ten aanzien van het verzet van Buthelezi's Inkatha duidt erop dat de raad er alles aan gelegen is het verkiezingsproces zoveel mogelijk in vreedzame banen te leiden. (AP)