Duitsland verlegen met nazi-glazen

SIMMERN, 23 MAART. Een Duits bedrijf heeft een lucratief gat in de markt aangeboord met de export van bierpullen met daarop hakenkruizen en portretjes van Adolf Hitler. De produkten worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten en naar Oost-Europa.

Ondernemer Dieter Kunst profiteert dankbaar van een gat in de Duitse wet, die weliswaar de distributie van nazi-symbolen in Duitsland verbiedt, maar niets zegt over de produktie ervan.

Volgens Kunst heeft hij de produktie en export van de bewuste bierpullen twee jaar geleden al gestaakt. “Maar we hebben er goede zaken mee gedaan.”

De Duitse politie ontdekte de bierpullen eind 1991 tijdens een routine-controle. De Duitse justitie moest de zaak echter laten rusten toen bleek dat er volgens de wet geen strafbaar feit was gepleegd.

Het openbaar ministerie heeft de regering in Bonn inmiddels gevraagd om aanpassing van de wet.

Volgens de minister van justitie van de deelstaat Rijnland-Palts, Peter Caesar, “zou het dramatisch zijn als de hele wereld de indruk zou krijgen dat de Duitse regering en de wetgever zich niet druk maken over een dergelijke anomalie.” (AFP)