Drie jaar cel voor het verzinnen van een kunstroof

DEN HAAG, 23 MAART. Wegens het verzinnen van een grote schilderijenroof om verzekeringsgeld te innen, is de 49-jarige H. ter H. uit Wassenaar gisteren door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk. De man deed in juli vorig jaar valse aangifte van diefstal van 24 schilderijen met een gezamenlijke waarde van 1,3 miljoen gulden.

Uit Ter H.'s woning zouden onder meer werken zijn geroofd van Mauve, Jacob Maris en Escher. De Haagse galeriehouder P. van V. van B. stelde een taxatierapport op voor Ter H. Daarin werden ook een aantal niet bestaande schilderijen van bekende schilders genoemd. De galeriehouder moet over enkele weken voor de rechtbank verschijnen wegens poging tot oplichting.

Met het rapport ging Ter H., die zelf verzekeringsagent is geweest, naar verzekeraar Nationale Nederlanden om de collectie te verzekeren. Toen de Wassenaarder in juli op zakenreis naar Duitsland ging, zorgde een bekende van hem voor braaksporen in zijn woning. De politie kreeg argwaan toen de alarminstallatie om onbegrijpelijke redenen niet had gewerkt. Bovendien waren er geen foto's van de verzekerde schilderijen. De rechtbank achtte Ter H. schuldig aan valsheid in geschrifte en aan het mede-plegen van oplichting. Zij nam het de man zeer kwalijk dat hij het opsporingsapparaat voor niets in werking had gezet. (ANP)