Deense staat verkoopt groot deel Teledanmark

KOPENHAGEN, 23 MAART. Het telecommunicatiebedrijf in Denemarken, Teledanmark, wordt gedeeltelijk geprivatiseerd. Bijna de helft van de aandelen van het staatsbedrijf, 48,3 procent, wordt verkocht.

De verkoop van Teledanmark, dat een monopoliepositie heeft, is een van de eerste in een reeks privatiseringen van telecombedrijven in Europa (onder meer in Nederland, Griekenland, Italië en Duitsland), die voor de komende twee jaar op de agenda staan. Het is tevens de omvangrijkste verkoop van telecom-aandelen sinds de privatisering van het laatste deel van British Telecom in juni vorig jaar.

Het gaat om de grootste verkoop van aandelen in staatshanden die ooit in Denemarken heeft plaatsgehad. De semi-privatisering kan 20 miljard kroon (ongeveer 6 miljard gulden) opleveren. De prijs per aandeel wordt volgende maand bepaald. Teledanmark wordt vermoedelijk het op een na grootste bedrijf op de beurs van Kopenhagen, na de rederij A.P. Möller.

Vijftien procent van de aandelen wordt in Denemarken verkocht, de rest wordt in het buitenland aangeboden. De opbrengst verdwijnt niet in de staatskas, maar gaat naar het bedrijf. Volgens analisten is dit besluit genomen om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor investeerders.

Teledanmark ontstond in 1990 na de samenvoeging van vijf Deense telefoonmaatschappijen. Het is een van de modernste telecombedrijven van Europa. Het is de tweede semi-privatisering in Denemarken. In november 1993 verkocht de Deense overheid 49 procent van de aandelen in Girobank aan particuliere investeerders. Er zijn tevens plannen voor privatisering van het vliegveld bij Kopenhagen. (AP)