Davids en Valckx op lijstje Advocaat

GLASGOW, 23 MAART. Bondscoach Dick Advocaat wil het oefenduel van vanavond tegen Schotland benutten om enkele spelers uit te testen. Waarschijnlijk krijgen John Bosman van Anderlecht en de Feyenoorders Gaston Taument en Rob Witschge een kans om hun kwaliteiten te tonen. Witschge maakt, ondanks dat hij bij zijn club niet echt in vorm is, na een lange tijd zijn rentree in Oranje. De linkermiddenvelder voelt de hete adem in zijn nek van Edgar Davids. De Ajacied is een van de spelers die Advocaat in overleg met de club niet heeft meegenomen, maar rust gunde. Dat geldt ook voor Stan Valckx, de verdediger van Sporting Lissabon. En uiteraard ontbreekt ook Ruud Gullit, die van Advocaat tot 23 mei Oranje mag mijden.

Het grote contingent Feyenoorders in de selectie kwam tot stand door toeval. Hoewel de landskampioen wekelijks steken laat vallen, heeft Advocaat De Goey, De Wolf, Witschge, Taument en Van Gobbel meegenomen naar Glasgow. “Ik heb niet echt op de vorm van bepaalde spelers gelet. Ik wil weten wat deze jongens nog voor ons kunnen betekenen.”

De vormcrisis die al weken het Nederlandse voetbal teistert, kan vanavond ook weleens zichtbaar worden tegen de Schotten. Maar Advocaat maakt zich niet al te veel zorgen over zijn zwalkende internationals. “Vorm kun je in een uurtje weer terug krijgen.” Het is een duidelijk psychologisch gebaar dat Advocaat de aanvoerdersband heeft overgedragen aan Frank Rijkaard, die momenteel bij Ajax regelmatig wordt gewisseld.

Het ligt voor de hand dat de bondscoach vanavond Dennis Bergkamp een spitsenduo zal laten vormen met John Bosman. Het dreigement van zijn clubtrainer Jan Boskamp lijkt Bosman koud te laten. Hij is in Glasgow “om te spelen”. Daarmee tart hij de Anderlecht-oefenmeester, die hem heeft laten weten dat hij gepasseerd wordt voor de competitietopper tegen Charleroi als hij voor Oranje speelt. Zwichten voor zijn werkgever, die hem al eerder belette voor Nederland uit te komen, doet Bosman niet meer. Het naderende WK voetbal krijgt de hoogste prioriteit. “Wat mij in 1990 is overkomen, toen ik kort voor het WK afviel voor de selectie, wil ik niet meer meemaken. Ik zal me donderdag na thuiskomst goed verzorgen en ik zie het wel. Afgelopen weekeinde had Boskamp me ook geen volledige wedstrijd gegeven”, aldus een nonchalante Bosman.

Gisteravond zei voorzitter Jos Staatsen van de sectie betaald voetbal van de KNVB verbaasd te zijn over de opmerking van minister Van Thijn van Binnenlandse Zaken, dat de bond het aantal clubs in het betaalde voetbal drastisch moet inkrimpen. Volgens de bewindsman kan in de toekomst onmogelijk zoveel politie bij voetbal worden ingezet als momenteel het geval is.

Staatsen weersprak de bewering van Van Thijn dat er geen bovengrens is in het betaalde voetbal. “We hebben 36 clubs, dat is het maximum. Als er clubs verdwijnen, is dat omdat ze failliet gaan of omdat ze niet voldoen aan de eisen van de licentiecommissie. De ondergrens is 32 clubs. Pas wanneer we minder clubs hebben, kunnen clubs uit lagere regionen doorstromen.”

Staatsen herhaalde dat de KNVB en de clubs op de goede weg zijn met de aanpak van het vandalisme. “Minder clubs is geen garantie voor minder politie-inzet. Er worden banken overvallen maar het aantal banken wordt ook niet verminderd.”