Congres stemt voor zittingen Whitewater

WASHINGTON, 23 MAART. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben gisteren met overweldigende meerderheid gestemd voor hoorzittingen over het Whitewater-schandaal. De resolutie roept op tot een “gepast tijdschema” voor hoorzittingen zonder dat die zittingen het onderzoek van de onafhankelijke aanklager mogen hinderen.

Zowel voor- als tegenstanders van hoorzittingen krijgen politieke dekking in de vage tekst. De onderhandelingen over hoorzittingen moeten nog beginnen. De Democraten kunnen afwachten of er nog verdere onthullingen komen en de Republikeinen kunnen op grond van de tekst druk blijven uitoefenen.

Het Whitewater-schandaal handelt over het eventuele gebruik van geld van een dubieuze spaarbank voor de herverkiezingscampagne van gouverneur Clinton in 1984 en voor de landontwikkelingsmaatschappij Whitewater waar de Clintons tot eind 1992 deel in hadden. Bovendien wordt onderzocht in hoeverre president Clinton en stafleden van het Witte Huis het onderzoek naar deze kwestie hebben verhinderd.

De Republikeinen willen graag dat het Congres een onderzoek instelt naar Whitewater. De Democratische meerderheid wil eerst het resultaat van de onafhankelijke aanklager afwachten. De Democratische voorzitter van de bankcommissie, Henry Gonzalez, heeft een speciale hoorzitting over Whitewater voor aanstaande donderdag geblokkeerd maar riep tegelijkertijd op tot hoorzittingen door een speciale commissie. De resolutie geeft voorlopig rust.

In Arkansas heeft een voormalige beheerder van federale gelden voor economische ontwikkeling, David Hale, schuld bekend aan fraude. In ruil van zijn schuldbekentenis en medewerking aan het Whitewateronderzoek krijgt Hale strafvermindering. Hale zegt dat gouverneur Clinton druk op hem had uitgeoefend om 300.000 dollar uit te lenen aan een partner in Whitewater. Clinton ontkent de beschuldiging en er is behalve Hale nog geen andere getuige gevonden, die nodig is om tot veroordeling te komen.