CMG neemt branchegenoot over

AMSTERDAM, 23 MAART. Het Brits-Nederlandse automatiseringsbedrijf CMG neemt per 1 juni Agridata over, een kleinere branchegenoot die vooral werkzaamheden verricht voor de agrarische industrie. Een intentieverklaring is inmiddels ondertekend.

Door de overneming zullen naar schatting zeventig van de tweehonderd banen bij Agridata verloren gaan. Dat heeft ir. T. Rusting, bestuursvoorzitter van CMG in Nederland, gisteren bekendgemaakt in een toelichting op de jaarcijfers en de voorgenomen beursgang van de onderneming. Volgend jaar april wil CMG een notering aan de Londense beurs hebben.

Agridata - eigendom van drie coöperaties, waaronder de Rabobank - moet CMG's relatief kleine marktaandeel in handel en industrie verbeteren. CMG heeft er zo'n 12 miljoen gulden in contanten voor over. De overnamekandidaat, met vestigingen in Den Bosch, Rijswijk en Zutphen, boekt op jaarbasis een omzet van zo'n 35 miljoen gulden een een winst van ongeveer een half miljoen gulden. Dat kan beter, vindt CMG.

CMG is in omvang het vierde software-bedrijf op de Nederlandse markt, na Cap Volmac, BSO en Raet. Over 1993 boekte het bedrijf 228 miljoen gulden omzet, tegenover 193 miljoen gulden een jaar eerder.

De Nederlandse CMG-bedrijven leverden de grootste bijdrage aan de omzetgroei van de groep met 19 procent tot 129 miljoen pond. CMG als geheel boekte 28 procent meer bruto winst (11,2 miljoen pond). De netto-winst steeg slechts met 1,6 procent tot 5,4 miljoen pond.

Het Britse software-bedrijf CMG heeft ook vestigingen in Nederland en Duitsland. Tweederde van de 1800 personeelsleden werkt in Nederland, waar ruim 60 procent van de omzet vandaan komt. Een derde deel wordt geboekt in Groot-Brittannië, enkele miljoenen ponden in Duitsland.

Niettemin werd gisteren duidelijk dat vooral de activiteiten in Duitsland, waar CMG al twintig jaar poogt voet aan de grond te krijgen, het resultaat over 1993 drukten. Het “aanzienlijke verlies” uit 1992 kreeg in 1993 een vervolg. Ruim drie miljoen gulden is afgelopen jaar uitgetrokken voor een reorganisatie. Het management is vervangen door Duitsers, het personeelsbestand is verminderd en er werd verhuisd om kosten te drukken. Van deze maatregelen wordt overigens niet verwacht dat ze CMG Duitsland dit jaar al uit de rode cijfers krijgen. CMG boekte wel een omzetstijging van 5 procent en rekent erop van een aantrekkende Duitse economie te kunnen profiteren.

In Nederland levert de overheid 35 procent van de CMG-omzet, banken en verzekeraars 22 procent, telecommunicatie 13 procent en handel en industrie 18 procent.

Of de geplande beursgang gepaard gaat met een emissie is nog onduidelijk. Dat hangt onder meer af van de hoeveelheid aandelen die ter verkoop worden aangeboden. De stukken zijn nu voor 96 procent in handen van management (oprichter en bestuursvoorzitter Douglas Gorman bezit 19 procent), personeel en aan het bedrijf gelieerde instellingen. De waarde van een aandeel, die jaarlijks wordt bepaald ten behoeve van de interne handel, bedraagt momenteel 7,40 pond. Daarmee zou het bedrijf, dat circa 15 miljoen aandelen heeft uitstaan, zo'n 300 miljoen gulden waard zijn.

Dat Londen voor de beursgang is uitgezocht in plaats van Amsterdam, komt doordat CMG de Amsterdamse beurs te klein vindt en in Londen een hogere waardering voor zijn aandelen verwacht.