CDA zakt naar nieuw dieptepunt in peiling met verlies 20 zetels

DEN HAAG, 23 MAART. Het CDA is deze week in de opiniepeilingen naar een diepterecord gezakt. De christen-democraten zouden volgens het bureau Inter/View op 34 zetels uitkomen als er nu Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. Het CDA heeft 54 zetels; een verlies van twintig.

Bij de PvdA is het verlies wat geringer geworden. De sociaal-democraten zouden van 49 naar 30 dalen; een verlies van 19. Voor het eerst is daarmee het verlies van het CDA groter dan van de PvdA. Vorige week was er bij het CDA nog sprake van licht herstel; de partij steeg in de peilingen van 35 naar 36 zetels. Het CDA reageert “teleurgesteld” op de peiling, omdat het de zo fel bekritiseerde AOW-plannen gedeeltelijk heeft bijgesteld.

De VVD zou met 31 zetels de tweede partij worden. Nu hebben de liberalen er 22. Bij de vorige peilingen stond de VVD op 28 zetels. De stijging wordt met name gezien als een effect van de opmerkingen van VVD-leider Bolkestein om de toestroom van asielzoekers te beperken. De VVD lijkt het meest te profiteren van de neergang van het CDA.

D66 daalt in de peilingen van 30 naar 27 zetels. De Democraten hebben momenteel 12 zetels. De partij van Van Mierlo was een week terug nog de tweede partij, maar is met 27 zetels weer vierde. In nog geen week tijd moet de partij drie zetels prijsgeven. De teruggang wordt verklaard uit het feit dat de Democraten weinig profiel tonen als de discussie heftiger wordt. De kleine christelijke partijen SGP, GPV en RPF komen samen uit op acht zetels. Het GPV kan rekenen op twee zetels en de RPF op drie en de SGP ook op drie.

De Centrumdemocraten van Janmaat blijven staan op circa zes zetels, dat is een winst van vijf. De Socialistische Partij, die het bij de raadsverkiezingen al opvallend goed deed, zou nog steeds met drie vertegenwoordigers haar intrede in de Tweede Kamer kunnen doen.