Camacho stelt zich geen kandidaat voor presidentschap Mexico

MEXICO-STAD, 23 MAART. De bemiddelaar van de Mexicaanse regering bij het conflict in de zuidelijke deelstaat Chiapas, Manuel Camacho Solis, zal zich definitief niet kandidaat stellen voor het presidentschap van zijn land. Met deze mededeling van Camacho, gisteren op een persconferentie in Mexico-Stad, is een einde gekomen aan wekenlange onzekerheid die grote invloed heeft gehad op de politieke en financiële wereld.

De oud-burgemeester van Mexico-Stad en prominente vertegenwoordiger van de regeringspartij PRI werd eind vorig jaar tot zijn grote woede en de verbazing van velen gepasseerd als kandidaat voor de opvolging van president Carlos Salinas de Gortari in de verkiezingen van 21 augustus. Deze gaf echter de voorkeur aan zijn beschermeling Luís Donaldo Colosio, minister van sociale ontwikkeling. Maar Camacho's ster steeg naarmate hij een vredesregeling met de rebellen in Chiapas naderbij leek te brengen door namens de regering in te stemmen met hervormingen van de Mexicaanse politiek en emancipatie van de inheemse bevolking van Chiapas. Binnen de PRI gingen openlijk stemmen op die zeiden dat de PRI de saaie apparatsjik Colosio maar aan de kant moest doen om met de flamboyante en verzoeningsgezinde Camacho verder te gaan.

Tot 1 januari - de dag waarop de opstand in Chiapas begon - leek niets Colosio's vrijwel gegarandeerde verkiezing tot president in de weg te staan. Maar gaandeweg de kwestie-Chiapas werd Colosio's toch al kleurloze imago nog fletser. Colosio zit in de ondankbare positie dat hij de gebeurtenissen uit de zesjarige ambtstermijn van Salinas moet verdedigen, terwijl de kritiek op diens neoliberale beleid steeds heftiger wordt. Zelfs binnen de linkse oppositiepartij PRD werd gesuggereerd dat de nauw met de PRI verbonden Camacho een betere kandidaat zou zijn dan Cuauhtémoc Cárdenas die momenteel de kandidaat is.

President Salinas maakte een voorlopig einde aan de discussie met de inmiddels gevleugelde opmerking “que no se hagan bolas” - maakt u zich maar geen illusies [over de kandidatuur van Camacho]. Een recente enquête door de krant Reforma onder inwoners van Mexico-Stad en Monterrey gaf evenwel aan dat de kandidatuur namens de PRI van Camacho zeker kansrijk zou zijn. De potentiële kandidaat zelf hulde zich lang in nevelen, maar hield met prikkelende opmerkingen de geruchten op gang.

Tot gisteren. Tijdens de persconferentie zei Camacho te hebben moeten kiezen tussen zijn eigen politieke ambities en zijn bemiddelingsactiviteiten in het conflict in Chiapas. “Ik kies voor de vrede”, aldus Camacho.

De mogelijke kandidatuur van Camacho voor het presidentschap viel slecht in financiële kringen. De beurs van Mexico reageert negatief op de oud-burgemeester, die er door de zakenwereld van wordt verdacht linkse sympathieën te hebben. De ontvoering begin vorige week van de bankier Alfredo Harp Helú, een van de rijkste mannen van Latijns Amerika, duwde de beurs verder omlaag. De Mexicaanse peso moest terrein prijsgeven aan de Amerikaanse dollar. Maar bij het bekendworden van Camacho's beslissing won de beurs gisteren in één dag 5,5 procent, waarmee het verlies van vorige week vrijwel is goedgemaakt.

    • Reinoud Roscam Abbing