British Steel boycot staaloverleg uit protest tegen steun

LONDEN, 23 MAART. Het Britse staalbedrijf British Steel zal niet meer deelnemen aan de besprekingen tussen de Europese Commissie en de particuliere Europese staalconcerns over produktievermindering, zolang bepaalde Europese staatsbedrijven subsidie ontvangen van hun regering. Het bedrijf maakte zijn besluit bekend aan de vooravond van een vergadering van EU-commissaris Bangemann (industrie) met de Europese staalbedrijven, die vanavond plaatsheeft. Bangemann wil dat de staalproducenten hun produktie van heetgewalste produkten met 2 tot 3 miljoen ton terugbrengen.

British Steel, dat in 1988 werd geprivatiseerd, staat te boek als een fel tegenstander van subsidies aan staalbedrijven. Het bedrijf is van mening dat steun aan noodlijdende staalbedrijven de positie van sterkere concurrenten schaadt. Vorig jaar al liet het Britse concern weten niet te zullen deelnemen aan een plan voor vermindering van de produktie zolang Europese collega-bedrijven steun krijgen.

In december sloot Bangemann een akkoord waarin staat dat staatsbedrijven in Duitsland, Italië, Portugal en Spanje de produktie met 5,5 miljoen ton zullen minderen. De EU-commissaris stond echter toe dat de betrokken regeringen in totaal 5,2 miljard pond aan subsidies uitkeren aan hun staalbedrijven. Dat heeft de lust tot vrijwillige produktievermindering bij particuliere staalbedrijven in Europa sterk doen afnemen.

Een woordvoerder van British Steel liet tevens weten dat het bedrijf nog niet in beroep is gegaan tegen een boete die het heeft gekregen van de Europese Commissie wegens het onder de prijs verkopen van stalen balken. Behalve British Steel werden nog vijftien andere staalproducenten veroordeeld, maar het Britse concern kreeg de hoogste boete. British Steel is echter nog steeds van plan in beroep te gaan en neemt in de komende weken een beslissing daarover, aldus de woordvoerder.

Volgens cijfers van het IJzer en Staal Instituut in Brussel (IISI) is de produktie van ruw staal in de geindustrialiseerde landen in februari licht gedaald (1,6 procent) ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, tot 28,9 miljoen ton. Japan liet een daling zien van 7,8 procent, tot 7,2 miljoen ton. In de Europese Unie echter steeg de produktie met 2,8 procent, tot 10,7 miljoen ton. In de Verenigde Staten nam de produktie van ruw staal met 1,1 procent af tot 6,8 miljoen ton.

In Oost-Europa daalde de produktie met 26,5 procent tot 7,6 miljoen ton. De grootste klappen vielen in de voormlaige Sovjet-Unie. Volgens het IISI produceerden de 67 onderzochte landen in de eerste twee maanden van dit jaar 109,3 miljoen ton ruw staal. Dat is 3,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. (Reuter)