Brinkman in de Pim-Fortuynshow

Onder begeleiding van de Radetzky-mars voerde gisteravond de satanisch grijnzende prof. Pim Fortuyn, enfant terrible aan de zijlijn van de politiek, zijn slachtoffer, de enigszins opgelaten CDA-lijsttrekker Elco Brinkman, zaal Gloria binnen van de lokale zender Radio Rijnmond in Rotterdam.

De CDA-leider was het lijdend voorwerp van de drie uur durende live uitgezonden 'Pim Fortuyn-show'. Een uitgelezen kans om campagne te voeren, want in welke zaal krijg je de mogelijkheid gedurende zo lange tijd 150.000 mensen (de luisterdichtheid van de zender) te overtuigen van je standpunten. Maar het CDA-campagneteam zal zich ook de risico's hebben gerealiseerd van de combinatie Brinkman-Fortuyn. De laatste geniet immers vooral bekendheid in verband met de zogeheten 'Wet van Fortuyn' die luidt: “Waar Pim komt, komt ruzie”.

Die bleek ook gisteravond weer geldig. Overigens niet voor de beide heren, die het uitstekend met elkaar konden vinden. Gedurende in ieder geval het eerste uur van de uitzending, in de beslotenheid van de kleine Victoria-studio, was het ook allemaal vrij onschuldig. Onderwerp van gesprek was de jeugd van Brinkman in Hardinxveld-Giessendam, met zijn herinneringen aan de overstroming van '53, aan het vrijdijkje bij het dorp, en de overgang naar gymnasium in Dordrecht en de studie aan de VU. Brinkman had zelf muziek meegenomen: Queen, Paul de Leeuw (“af en toe wil ik hem wel door de wringer halen”) en West-Side Story.

De idylle was voorbij toen het programma werd voorgezet voor de zaal met boze Rotterdammers. Brinkman slaagde er lange tijd in de meeste aanvallen elegant te pareren. De vrouw die vond dat “de wijken waar jullie soort mensen in woont” ook maar eens asielzoekers moesten opvangen, kreeg te horen dat er inderdaad een opvangcentrum staat in de buurt van het huis van Brinkman.

Misschien was het de toon van het gesprek waardoor de zaal zich niet serieus genomen voelde. Brinkman stelde een kordate oplossing voor om de samenleving te activeren: “Ik hoop dat de burgemeester (Peper, red.) het me vergeeft, maar de mensen moeten peper in hun kont krijgen”. Fortuyn met ondeugend lachje: “Hè, nee, liever niet zeg!”

Toen kwam er ruzie. Een bejaarde man, kerkganger, altijd AR- en later CDA-stemmer, verhief zijn stem: “Je moet godverdomme met je poten van de AOW afblijven. Dit is inderdaad een show. Het enige wat jullie zitten te doen is het kweken van CD-stemmen!” Het blijft de vraag of Brinkman, die vervolgens in toorn ontstak (“boos zonder vloeken”) het afgedwaalde schaap terug heeft gedreven naar de kudde. (FV)

    • Arjen Schreuder
    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Eind Kees van der Malen. Frank Vermeulen