Beurzen reageren positief op rente VS

AMSTERDAM, 23 MAART. De Europese aandelenmarkten, waaronder de effectenbeurs in Amsterdam, hebben opgelucht gereageerd op de stijging van de rente in de Verenigde Staten. De aandelenkoersen gingen omhoog, nadat de omvang van de renteverhoging bleek mee te vallen.

Een hogere rente is in principe ongunstig voor aandelenbeurzen, omdat daardoor rentedragende beleggingen aantrekkelijker worden en de economische groei kan vertragen. De verhoging van 3,25 tot 3,5 procent van het belangrijkste geldmarkttarief in de VS was echter al verdisconteerd in de koersen, terwijl sommige partijen een verhoging tot 3,75 procent hadden verwacht.

President Duisenberg van De Nederlandsche Bank verwacht dat de iets hogere rente een tijdelijk zaak is. Hij zie dit gisteren tijdens een lezing voor de Zuidafrikaanse centrale bank, nadat de rente op 10-jaarsrente in Nederland was opgelopen. Het oplopen van dit rentetarief was het gevolg van een gevreesde rentestijging in de Verenigde Staten, die gisteren inderdaad werd toegestaan door de Amerikaanse centrale bank.

Een minimale renteverlaging in Duitsland, die de Duitse centrale bank vanmorgen bekendmaakte, was op de beurs in Frankfurt een extra steun voor de aandelenkoersen. Ook in Frankrijk reageerde de beurs daarop positief, omdat daarmee mogelijk de weg wordt vrijgemaakt voor Franse rentedalingen. In Groot-Brittannië wordt voorlopig geen verdere daling van de rente verwacht, maar desondanks steeg de beurs in Londen vanochtend flink door de meevaller in de VS. Ondanks de renteverhoging in de Verenigde Staten en de lagere Duitse rente steeg de koers van de Amerikaanse dollar nauwelijks.