'Woningen op plek van vliegkamp Valkenburg'

ROTTERDAM, 22 MAART. Op de plaats van het vliegkamp Valkenburg kunnen ruim 9.000 woningen worden gebouwd. De Orion verkenningsvliegtuigen van de marine die nu op Valkenburg zijn gestationeerd, zouden ook op een luchtmachtbasis terecht kunnen. Dit zijn de conclusies van een onderzoek dat de provincie Zuid-Holland heeft laten verrichten in samenwerking met het Samenwerkingsorgaan Leidse Regio.

Voorwaarde voor realisering van het plan is dat het vliegkamp Valkenburg wordt gesloten. Volgens de provincie is dat mogelijk, omdat er door het vertrek van de Amerikaanse F-15's van de vliegbasis Soesterberg extra ruimte is vrijgekomen op luchtmachtbases.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie bestrijdt deze mogelijkheid. Het ministerie heeft verplaatsing van de Orions naar Eindhoven wel onderzocht. De grotere afstand tot het operatiegebied en de extra voorzieningen op Eindhoven zouden bij elkaar een half miljard gulden kosten. Ook zouden dan de lawaainormen rond de Eindhovense basis worden overtreden.

Valkerhout, zoals de initiatiefnemers Valkenburg en omgeving noemen, zou zeer geschikt zijn om een 'groene' wijk te laten verrijzen, aldus de studie. Behalve woningen en stedelijk groen zou er ook nieuwe natuur kunnen worden ontwikkeld. Het terrein zou tegemoetkomen aan de grote behoefte die de regio de komende jaren heeft aan nieuwbouwlokaties. In de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (Vinex) is voorzien dat er in de regio Leiden en de Bollenstreek tot 2005 zo'n 19.000 nieuwe woningen worden gebouwd.

Indien het marinevliegkamp spoedig wordt verplaatst, zou in 2001 kunnen worden begonnen met de bouw, aldus de studie. Ook zou er een markt ontstaan voor een tram- of sneltramverbinding tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk.