'Wereldbank overschrijdt eigen regels'

WASHINGTON, 22 MAART. De Wereldbank houdt zich bij het financieren van energieprojecten niet aan haar eigen regels. Van de 46 leningen aan energieprojecten die de bank in voorbereiding heeft, voldoen slechts twee (in Polen en Colombia) aan alle voorwaarden die de bank heeft gesteld. Dit schrijven twee milieu-organisaties, de Environmental Defense Fund en de National Resources Defense Council, in een rapport over het energiebeleid van de Wereldbank.

Alleen de projecten in Polen en Colobia voldoen aan de eisen dat vervuiling moet worden teruggedrongen, dat er energie-zuinig moet worden geproduceerd en dat nieuwe krachtcentrales prioriteit krijgen. Volgens de milieu-organisaties staat de Wereldbank onder druk van grote donoren zoals de VS om dammen en stoomgeneratoren te financieren, projecten die doorgaans belangrijke contracten opleveren voor buitenlandse aannemers. Volgens de organisaties verdienen Frankrijk en Groot-Brittannië driekwart van hun contributie aan de Wereldbank terug door middel van dergelijke contracten.

De steun van de Wereldbank aan energieprojecten waarin fossiele brandstoffen worden gebruikt, kan het in 1992 gesloten Verdrag van Rio ernstig ondermijnen, schrijven de critici. Als voorbeeld noemt het rapport een lening voor kolengestookte energiecentrales in India, die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het broeikas-effect. (AP)