Spanning in Z-Libanon loopt op na dood soldaten

TEL AVIV, 22 MAART. In het zuiden van Libanon is volgens Israelische militaire kringen een 'oorlogstoestand' ontstaan na het sneuvelen, gisteren, van twee Israelische militairen en drie soldaten van het onder Israelische controle staande Zuidlibanese leger. De Israelische soldaten werden gedood toen zij met hun patrouille in een hinderlaag van de islamitische fundamentalistische Hezbollah liepen.

De acties van Hezbollah over een breed front tegen de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon werd gisteren door militaire kringen als “een offensief” bestempeld. Israel en het Zuidlibanese leger brachten zware artillerie in de strijd en bestookten “posities vanwaar uit de terroristen opereren”. Bij die beschietingen werd een Zuidlibanese schoolbus geraakt. Daarbij kwam een 12-jarig meisje om het leven, 22 kinderen raakten gewond. De meeste granaten kwamen neer in Nabatiyeh en omliggende dorpen. Voor het eerst in acht maanden was ook Sidon doelwit van Israelische beschietingen.

Het valt op dat van Israelische zijde ditmaal Syrië er niet van wordt beschuldigd de hand te hebben in het krachtige Hezbollah offensief. Dit kan een aanwijzing zijn dat Israel met het oog op de hervatting van het vredesoverleg met Syrië in april de spanning met Damascus over de situatie in Libanon niet wenst te vergroten.

Israelische militaire analysten zijn van mening dat Hezbollah steeds geavanceerder militaire technieken en uitrusting gebruikt en om die reden een serieuze uitdaging is voor het Israelische leger in Zuid-Libanon. Zonder ruggesteun van het Israelische leger zou het Zuidlibanese leger onder de druk van het Hezbollah-offensief waarschijnlijk snel bezwijken.

Nu de Hezbollah-strijders, volgens de Israelische pers, eveneens de beschikking hebben over door Iran geleverde anti-tankraketten kan de situatie in Zuid-Libanon militair kritiek worden. Vannacht werd na de zware Israelische beschieting van de stad Nabatyeh rekening gehouden met een katjoesja-raketaanval op Noord-Israel, hetgeen een schending zou zijn van het door de VS bemiddelde akkoord tussen Israel, Syrië en Libanon na de grote Israelische militaire operatie in Zuid-Libanon in de zomer van vorig jaar. Radio Israel meldde vanmorgen dat de inwoners van Noord-Israel opgelucht waren dat de verwachte katjoesja-aanval was uitgebleven.

In bezet gebied, nabij de stad Ramallah, kwam gisteravond een Israelische bus onder Palestijns vuur te liggen. Tijdens dit incident werden drie inzittenden van de bus gewond.

Intussen zijn Israel en de PLO het na twee dagen onderhandelen in Tunis nog niet eens geworden over de voorwaarden waaronder het vredesoverleg tussen beide partijen kan worden hervat. Op tafel ligt een Noors bemiddelingsvoorstel dat momenteel door Israel wordt overwogen. Volgens dit voorstel zullen tweeduizend licht bewapende internationale waarnemers in Hebron, Jericho en de Gaza-strook worden gestationeerd. Onder Israelische bevel zou er, volgens dit voorstel, worden geaptrouilleerd door eenheden die zijn samengesteld uit Palestijnen, internationale waarnemers en Israelische militairen. Volgens het Noorse voorstel zouden er in Hebron, dat buiten de op te zetten tijdelijke bestuursautonomie in Jericho en Gaza valt, tegen de 500 internationale waarnemers komen. Over dit voorstel wordt koortsachtig tussen de partijen onderhandeld.

Palestijnse kringen in Tunis zeiden gisteren na het overleg in Tunis dat het mogelijk is dat PLO-leider Yasser Arafat en de Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, elkaar nog deze week in Parijs zullen ontmoeten.

    • Salomon Bouman