'Schindler's List' als beste film bekroond; Spielberg wint tien Oscars

PAG.6 FANTASIELOOS GALA

AMSTERDAM, 22 MAART. De bookmakers namen al enige tijd geen inzet meer aan van wie wilde wedden dat Steven Spielbergs Schindler's List afgelopen nacht de Academy Award voor beste film zou winnen. Geheel volgens verwachting sleepte de film over de redding van 1.200 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse industrieel Oskar Schindler dan ook de meeste beeldjes in de wacht. Het werden er zeven: voor beste film, regie, scenariobewerking, decors, muziek, camerawerk en montage. Bovendien won de eveneens door Spielberg geregisseerde commercieel meest succesvolle film van het afgelopen jaar, Jurassic Park, nog eens drie Oscars: geluid, geluidsmontage en visuele trucage.

Tout Hollywood, verzameld in het Dorothy Chandler Pavilion te Los Angeles voor de jaarlijkse eredienst aan zichzelf, liet zich de kans niet ontlopen om hun meest succesvolle zoon eindelijk, en dat nog wel in het jaar dat hij zowel de prehistorie als de recente geschiedenis met klem onder de aandacht van de wereld bracht, te lauweren wegens zijn artistieke verdiensten. Terwijl hij de eerste Oscar uit zijn carrière omklemde, bekende Spielberg het publiek: “Gelooft u mij, ik heb vrienden die deze prijs eerder gewonnen hebben, maar dit is de allereerste keer dat ik zelf een Oscar vasthoud.” Hij nam de prijs mede in ontvangst “namens de zes miljoen mensen die niet horen tot de miljard die naar deze uitzending kijken” en spoorde alle opvoeders ter wereld aan om gebruik te maken van de diensten van de 350.000 nog in leven zijnde holocaust survivors opdat wij hun verhaal niet vergeten. De jongste Oscar-winnares was de elfjarige Anna Paquin uit Nieuw Zeeland, voor haar bijrol in de Australische film The Piano. De voor een Oscar genomineerde Nederlandse art directors Ben van Os en Jan Roelfs (Orlando) werden snel uit hun lijden verlost. De allereerste Academy Award van de avond werd door Tom Hanks (die voor zijn hoofdrol in de film over aids-slachtoffers Philadelphia een Oscar won) uitgereikt aan de decorontwerpers van Schindler's List.

    • Hans Beerekamp