Ruimer dividend KPN schroeft beurswaarde op

AMSTERDAM, 22 MAART. Koninklijke PTT Nederland zal meer dividend betalen dan tot nu toe werd verondersteld. Dit hebben beursanalisten gisteren gehoord op een bijeenkomst met het concern. KPN gaat over enkele maanden naar de beurs. Een hogere dividenduitkering (de pay out) leidt in de praktijk in de regel tot een hogere waardering van de aandelen.

Tot nu toe gingen analisten er van uit dat het concern veertig procent van de winst als dividend zou uitbetalen. Op vragen daarover is tijdens de bijeenkomst echter gezegd dat dit percentage 50 procent zal worden en in de toekomst 'voorzichtig' verder naar boven zal worden bijgesteld. Dit hebben gisteren aanwezige analisten vanmorgen bevestigd.

Een woordvoerder van KPN bevestigde het percentage niet. Maar “we zijn in gesprek met de staat over een wijziging van de hoogte van de dividenduitkering in opwaartse richting”.

Begin juni, vermoedelijk op 7 juni, zal de eerste 20 tot 30 procent van de aandelen van Koninklijke PTT Nederland door de staat aan beleggers worden verkocht. De schattingen voor de totale beurswaarde van KPN lopen uiteen van 16 miljard gulden tot 28 miljard gulden.

Analisten verwachtten vanmorgen dat de hogere dividendbetaling de beurswaarde van KPN “met enkele miljarden guldens” opschroeft.