PvdA verdeeld over aparte minister voor asielzaken

DEN HAAG, 22 MAART. De PvdA is verdeeld over de aanstelling van een aparte bewindspersoon voor asielbeleid nog voor de verkiezingen. Vice-premier en partijleider W. Kok is inmiddels teruggekomen van dit voorstel dat hij afgelopen zaterdag zelf deed. Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) vindt het echter nog steeds een goed idee en wil daarvoor staatssecretaris E. Heerma (volkshuisvesting) aanwijzen.

Kok zei gisteren in Amsterdam: “Het kabinet moet zich de komende weken buigen over de vraag wat de taken van zo'n man of vrouw moeten worden, zodat er na de verkiezingen niet lang meer over zo'n functie nagedacht hoeft te worden.” Kok zou tot deze conclusie gekomen zijn na onder meer een gesprek met premier Lubbers over de kwestie. Die toonde zich vorige week vrijdagavond scpetisch over het voornemen van Kok. De premier noemde het een “vlucht in de structuur”, waardoor er te weinig aandacht voor het asielbeleid zelf zou overblijven.

Minister Pronk herhaalde echter vanmorgen voor de KRO-radio wat Kok zelf zaterdag liet weten, namelijk dat nog deze kabinetsperiode een zittend bewindspersoon voor de coördinatie van het asielbeleid moet worden vrijgemaakt, om te laten zien dat het kabinet de asielproblematiek ernstig neemt. Volgens Pronk zou CDA-staatssecretaris Heerma (volkshuisvesting) hiervoor de meest aangewezen figuur zijn. De minister voegde eraan toe dat Heerma dan het beste kan worden ondergebracht bij het departement van Algemene Zaken of van Binnenlandse Zaken. Pronk benadrukte dat zo'n plan wel degelijk zin heeft, omdat het zittende kabinet nog tot ongeveer september of oktober doorregeert. “Daarna kan de kabinetsformateur bezien of er in het nieuwe kabinet plaats is voor de coördinerend bewindsman voor asielzaken,” aldus Pronk.

Hij geeft de voorkeur aan een minister voor asielzaken zonder portefeuille, zoals ook ontwikkelingssamenwerking onder de begroting van Buitenlandse Zaken valt. “Het voordeel daarvan is dat wanneer de asielzoekersproblematiek wordt opgelost, je niet een heel ministerie hoeft af te breken”, aldus Pronk.