Podiumfonds baart kunstraad zorgen

ROTTERDAM, 22 MAART. Er moeten meer theatermakers vertegenwoordigd zijn in het Fonds voor de Podiumkunsten.

Dat schrijft de Raad voor de Kunst in een advies over het nieuwe fonds aan de minister van WVC.

De raad is bezorgd over het functioneren van het fonds, omdat hij vreest dat de kerntaak, het bevorderen van kwalitatief hoogwaardige podiumkunstprodukties door het fonds wat uit het oog verloren wordt. Volgens de raad legt het fonds te veel accent op spreiding van toneelprodukties en deelname van podiumkunstenaars aan verschillende gezelschappen. Er moet volgens de raad een uitgewerkt huishoudelijk- en subsidiereglement voor het fonds komen. Het lijkt de raad verstandig dat het fonds eventueel als verstrekker van bijstandsvervangende uitkeringen voor individuele podiumkunstenaars gaat optreden. Kunstenaars in de bijstand die na een half jaar niet genoeg verdienen, moeten zich sinds 1 januari omscholen.