Overname Word Perfect door Novell computers

ROTTERDAM, 22 MAART. Het Amerikaanse computerbedrijf Novell heeft de overname aangekondigd van Word Perfect, marktleider op het gebied van de software voor tektstverwerking in Nederland. Door de samenvoeging van de twee op een kilometer van elkaar gevestigde computerbedrijven in Utah (VS) onstaat een software-ontwikkelingsbedrijf, dat vorig jaar op de computermarkt goed was voor een omzet van bijna twee miljard dollar.

Door een uitwisseling van aandelen gaat Word Perfect, dat van een kleine firma in vijftien jaar uitgroeide tot een bedrijf met een omzet van 750 miljoen dollar, als een zelfstandige business-unit op in Novell (vorig jaar 1,23 miljard dollar omzet).

Word Perfect heeft in 1993 ongeveer 4,8 miljoen tektstverwerkingsprogramma's verkocht, maar het bedrijf ondervindt in toenemende mate concurrentie van Microsoft, dat in 1993 vijf miljoen tekstverwerkers omzette. In werkelijkheid is de concurrentiepositie van Word Perfect nijpender dan de cijfers doen vermoeden, aangezien de meeste nieuwe computers zijn uitgerust met een “grafische schil”, zoals marketing-manager van Word Perfect Erik Rietveld uitlegt. Op het terrein van deze computers met zogeheten Windows is Microsoft marktleider.

In Nederland zijn al meer dan 75 procent van de computers met Windows uitgerust. Steeds minder computers maken gebruik van het zogeheten MS-Dos-systeem, de markt waarin Word Perfect het sterkst is. Ruim 1,8 miljoen van de vorig jaar door Word Perfect verkochte computers was voorzien van een MS-Dos-systeem, de rest was uitgerust met Windows. Microsoft verkoopt bijna uitsluitend computers die beschikken over het Windows-systeem, waarbij met een zogeheten 'muis' de gewenste programma's kunnen worden opgezocht.

Door de fusie met Novell denkt Word Perfect zijn positie op de computermarkt echter dusdanig te versterken dat de concurrentie met ondermeer Microsoft succesvol kan worden aangegeaan. Vorig jaar was Word Perfect genoodzaakt 1000 werknemers te ontslaan. Bij elkaar heeft de nieuwe computergigant Novell-Word Perfect ongeveer 1000 medewerkers in dienst. Bij de Nederlandse vestiging van Word Perfect werken 85 mensen.

Concurrent Microsoft heeft inmiddels aangekondigd dat het al drie maanden praat met het Amerikaanse telecom-concern AT & T over de mogelijkheid voor de vorming van joint ventures. Dit meldt The New York Times. Volgens de twee ondernemingen is er op het ogenblik geen noodzaak voor een vergaande samenwerking, maar kan rustig worden bekeken wat voor mogelijkheden er zijn om in de toekomst een strategische alliantie aan te gaan.