Natuur (2)

Geen half werk of sentimentele onzin, maar compromisloze, nieuwe natuur, dat is wat we nodig hebben volgens Tom Bade.

Wat echter in feite gepropageerd wordt, is het op natuurbescherming, landbouw en landinrichting loslaten van een principe met een wel heel slechte reputatie: segregatie. Tureluurs op paaltjes in het weiland, kerkuilen in boerenschuren, kikkers in de sloot of pinksterbloemen in het gras? Daarvoor stap je toch gewoon in de auto, om pas na een kilometer of honderd uit te stappen bij een echt natuurgebied, compleet met rode wandeling, kijkschermen en explicatieborden. Voor mijn kinderen echter wordt natuur op zo'n manier hooguit een ander soort Efteling, in plaats van een wezenlijk onderdeel van hun omgeving. En voor mij, als 'groot mens', vormt deze manhaftige eco-apartheid de directe ontkenning van mijzelf als onlosmakelijk deel van de natuur.

    • H. Muus