Na gelijkspel tegen Oranje speelt Duitsland hockeyfinale

ROTTERDAM, 22 MAART. Nederland en Duitsland waren vanochtend beide tevreden met het 1-1 gelijkspel in hun onderlinge duel tijdens het hockeytoernooi om de Champions Trophy in Pakistan. De Nederlanders herstelden zich hiermee een beetje van twee nederlagen en behouden een kans op een bronzen medaille. De Duitsers plaatsten zich door de puntendeling voor de finale van vrijdag.

Pakistan zal dan de tegenstander zijn. Het thuisland won gisteren met 2-0 van Australië. Duitsland en Pakistan spelen morgen nog tegen elkaar in de poule. Dat duel heeft voor de stand geen waarde meer. Nederland speelt morgen zijn laatste poulewedstrijd tegen Groot-Brittannië. Bij winst zal Oranje vrijdag om de derde en vierde plaats spelen tegen Australië.

Nederland en Duitsland speelden vanmorgen in een tropische temperatuur van ruim 30 graden een matige wedstrijd. Er zat vrijwel geen publiek in het stadion. Vooral in de eerste helft gebeurde nauwelijks iets. Nederland kreeg na een kwartier een kansje door Remco van Wijk. De Duitsers mochten voor de rust twee strafcorners nemen, die echter geen succes opleverden. Een actie van Becker leek Duitsland in de elfde minuut op voorsprong te brengen. Hij passeerde weliswaar doelman Bart Looije, maar de toegesnelde Bastiaan Poortenaar kon het schot blokkeren.

In de 52ste minuut kwam Oranje op voorsprong. Uit een vrije slag van Poortenaar tikte Taco van den Honert de bal fraai langs doelman Reitz: 1-0. De Amsterdammer maakte daarmee zijn vierde doelpunt in het toernooi. De Nederlandse voorsprong hield slechts drie minuten stand. In de 55ste minuut stopte Poortenaar een Duitse strafcorner met de voet, waarna Ness de toegekende strafbal insloeg: 1-1. Nederland kreeg slechts twee strafcorners, Duitsland drie.

Bondscoach Roelant Oltmans had doelman Looije weer een plaats onder de lat gegeven. Zijn collega Ronald Jansen bleek een redelijke vervanger in de verloren groepsduels, maar de keeper van Oranje-Zwart zat vanmorgen toch weer op de bank. Na het toernooi in Lahore zal Oltmans een keuze maken tussen Looije of Jansen als basiskeeper. Jansen heeft te kennen bij het WK in Australië, aan het einde van het jaar, niet als reserve te willen fungeren. De Tilburgers Jeroen Delmée en Gregory van Hout, ook als reserve begonnen aan het toernooi, stonden tegen Duitsland wederom in het basiselftal. Verdedigend maakte Oranje geen grote fouten.

Pakistan plaatste zich gisteren na een wervelende show tegen Australië voor de finale. “Wat kan hockey toch mooi zijn”, zei Hans Jorritsma, de Nederlandse interim-trainer van Pakistan, na de overwinning. “Ik heb genoten. Van de wedstrijd en van het publiek. Fantastisch.” Door de finaleplaats werd de Amsterdammer vrijwel zeker van contractverlenging tot en met het WK. “Ik ga er nu in ieder geval wel van uit dat ik daar bij ben.”

Pakistan-Australië was in het National Hockey Stadium in Lahore een sprankelend duel in een weergaloze ambiance. Opgejut door 50.000 fanatieke supporters vielen de Pakistani voortdurend aan. Shahbaz senior, de uitblinkende aanvoerder, tekende in de 31ste minuut voor 1-0. Australië gaf de Pakistani de ruimte om te combineren. De 'Aussies', de bekerhouders, moesten winnen om in de race voor een finaleplaats te blijven. Ze werden echter bij vlagen overspeeld door de alleskunners uit Pakistan. De bevrijdende 2-0 volgde in de 49ste minuut van de stick van verdediger Zaman.

De eerste zege van Pakistan op Australië in vier jaar werd luid bejubeld door de fans. De spelers wacht een leuke financiële opsteker. Met de finaleplaats verdienden ze een premie van 14.000 rupees de man, ongeveer vijf maanden salaris. Voor winst van de felbegeerde Champions Trophy staat het drievoudige op het spel.