Hypotheekrente stijgt bij ABP en Zürich Leven

ROTTERDAM, 22 MAART. De hypotheektarieven gaan bij een aantal financiële instellingen voor de tweede keer deze maand omhoog als gevolg van de rentestijgingen op de kapitaalmarkten. De verzekeraars FBTO en Zürich Leven lieten vanmorgen weten hun tarieven te verhogen in navolging van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat gisteren als eerste een nieuwe renteverhoging bekendmaakte.

Bij het ABP gaat het tarief voor een tienjarige annuïteitenlening van 6,9 naar 7,2 procent, terwijl de rente voor een vijfjarige hypotheek van 6 naar 6,8 procent stijgt. Zürich Leven verhoogt de tarieven met 0,4 procentpunt, waardoor een vijfjarige lening op 7,0 procent en een tienjarige op 7,3 procent komt. FBTO die normaal gesproken voorop loopt bij de tariefswijzigingen kon vanmorgen nog niet aangeven met welk percentage de rente wordt verhoogd.

ING Bank meldde vanmorgen zich nog te “beraden op een eventuele renteverhoging en de ontwikkelingen op de kapitaalmarkten in de gaten te houden”. ABN Amro was vanochtend “nog aan het nadenken” over een tariefswijziging. Rabo Bank, een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, verhoogt de rente niet: “Nee, daarvoor bestaan geen plannen.”

Begin deze maand verhoogden de financiële instellingen hun hypotheektarieven, nadat de hypotheekrente de maanden ervoor alleen maar was gedaald. Het gros van de hypotheken op de Nederlandse markt heeft een mogelijkheid tot rentebijstelling na 5 jaar. Veel financiële instellingen gebruiken de rente-ontwikkelingen op de kapitaalmarkt voor vijfjarige leningen dan ook als leidraad voor het vaststellen van hun tarieven.

De rente op vijfjaarsleningen is in de periode vanaf januari scherp gestegen, van een dieptepunt van 5,06 procent naar 6 procent begin deze maand. Na daarna licht te zijn teruggezakt steeg de vijfjaarsrente vorige week weer, en bereikte gisteren met 6,05 procent het hoogste punt sinds augustus vorig jaar. De recente stijging wordt geweten aan de onzekerheid over een Amerikaanse renteverhoging en een herwaardering door buitenlandse beleggers van Nederlandse obligaties. Door een definitiewijziging van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd de inflatie in Nederland vorige week met een half procent naar boven bijgesteld tot 3 procent. Een hogere inflatie vertaalt zich in de regel in een opwaartse rente-ontwikkeling op de kapitaalmarkt.