Gesprek tussen Moskou en IMF zit volledig vast

MOSKOU, 22 MAART. De besprekingen tussen Rusland en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zitten muurvast. Het wordt daarmee steeds onwaarschijnlijker dat Moskou op korte termijn de beschikking krijgt over een in het vooruitzicht gestelde IMF-lening van 1,5 miljard dollar.

De Russische premier Viktor Tsjernomyrdin zou vanavond opnieuw een gesprek hebben met IMF-topman Michel Camdessus, die een vijfdaags bezoek aan Moskou afsluit.

Een Russische regeringsfunctionaris sprak volgens het persbureau Itar-Tass van een “niet constructieve houding” van het IMF. De lening van 1,5 miljard dollar is voor Moskou vooral van symbolische waarde, omdat daaruit het vertrouwen van het IMF zou spreken. Het bedrag is de tweede tranche van een lening uit een speciaal IMF-fonds voor landen die de overgang naar een vrije-markteconomie maken.

Noch van Russische noch van IMF-zijde werd vanmorgen enige officiële mededeling gedaan over de besprekingen, die naar verwachting tot diep in de nacht zullen duren. Camdessus heeft onder meer met de president van de centrale bank, Viktor Gerasjenko, gesproken. Een ontmoeting met Tsjernomyrdin werd vanmorgen uitgesteld, omdat de premier onverwacht voor overleg naar het vakantieverblijf van president Boris Jeltsin vloog.

Camdessus gaf gisteren in een toespraak voor de academie voor financiën aan dat Moskou moet stoppen met het drukken van geld en een sociaal vangnet moet creëren om de gevolgen van werkloosheid op te vangen. Hij waarschuwde voor een te hoge inflatie de produktie verder uitholt.

Russische functionarissen zeggen dat de inflatie is teruggebracht tot 9,9 procent per maand. Het overheidstekort zou tot onder de tien procent dalen (tot 9 procent). Maar bij het IMF bestaat grote twijfel over de betrouwbaarheid van dergelijke cijfers. Zo zouden de staatsinkomsten in de begroting zwaar worden overschat.

De voorzitter van de parlementscommissie voor financiën, Michail Zadarnov, zei het gisteren “onwaarschijnlijk” te vinden dat vandaag met Camdessus alsnog een akkoord wordt bereikt over de lening. Het bezoek van de IMF-topman aan Moskou is het eerste sinds 1992. (AFP, Reuter, AP)