Geruchten in Moskou over mogelijkheid coup

MOSKOU, 22 MAART. Het al dan niet bewust uitlekken van een scenario voor een 'paleisrevolutie' en een onverwachte reis van premier Tsjernomyrdin naar president Jeltsins buitenverblijf hebben in Moskou geruchten aangewakkerd over de mogelijkheid van een staatsgreep.

Volgens een woordvoerder van Jeltsin worden de geruchten bewust verspreid “om de situatie in het land te destabiliseren en om terug te keren naar de doelen die de deelnemers in de oktober-revolte bij hun eerste poging niet wisten te bereiken”.

Afgelopen weekeinde circuleerde in het parlement een document van drie pagina's waarin werd beschreven hoe Jeltsin ziek zou worden verklaard, Tsernomyrdin als interim-president zou worden beëdigd en er vervroegde presidentsverkiezingen zouden worden gehouden. Het document was niet ondertekend maar het noemde onder anderen vice-premier Soskovets, de Moskouse burgemeester Loezjkov en de chef-staf van de Russische strijdkrachten, Kolesjnikov, als uitvoerders van het plan.

De drie hebben onmiddelijk ontkend en het document veroordeeld als een poging om, in de woorden van Loezjkov, “onenigheid te zaaien in de hoogste kringen van de macht”.

De onrust werd gisteren verder aangewakkerd toen premier Tsjernomyrdin onverwachts naar Sotsji vloog, waar president Jeltsin een 'werkvakantie' houdt. Een ontmoeting met de directeur van het IMF moest daardoor worden verschoven naar vandaag. Maar Tsjernonmyrdin zou met Jeltsin uitsluitend economische onderwerpen bespreken, zo onderstreepten woordvoerders van de premier en de president.

Over het vermogen van Jeltsin Rusland nog te besturen wordt al langer gespeculeerd. Vorige maand slaagde hij er niet in om de vrijlating te voorkomen van de leiders van de parlementaire revolte in oktober vorig jaar. Zijn 'State of the Union'-rede werd een week uitgesteld wegens een hardnekkige verkoudheid. In de rede deed de president een oproep tot verzoening, maar communisten en nationalisten in het parlement vormden vervolgens met Jeltsins rivaal Roetskoj een eigen blok tegen Jeltsin.

Hoe het met Jeltsin gezondheid staat is niet duidelijk. Het persbureau Interfax meldde op gezag van bronnen rondom de president dat hij er aan de Zwarte Zee een “actieve levensstijl” op nahoudt en een “extreem strak werkschema” volgt. Maar op de televisie gisteravond zag hij er tijdens zijn ontmoeting met Tsjernomyrdin bleek uit.