Enkele reis Hongkong-Monchengladbach; Transportkosten van een televisietoestel

Grafiek: Een enkele reis Hongkong-Rotterdam kost voor een televisietoestel maar 30 gulden en 24 cent. Een schijntje vergeleken met de waarde van een beeldbuis. Veel goedkope zeekilometers houden de kosten laag. Een vrachtwagen brengt het apparaat voor vier gulden en een dubbeltje naar een televisiekijker in Mönchengladbach bij voorbeeld, in het Duitse achterland van de Rotterdamse haven. Deze cijfers zijn in januari bij een Rotterdams havenbedrijf verzameld door Rabovisie, een maandblad van de Rabobank.

Niet voor alle goederen is vervoer zo goedkoop. Neem bij voorbeeld mobiele WC-kabines, die vaak gebruikt worden bij grote evenementen. Die nemen zó veel ruimte in, dat het vervoer ervan na een paar honderd kilometer niet meer lonend is. Veel buitenlandse concurrentie hoeven fabrikanten van zulke produkten dan ook niet te vrezen.

    • Kim Wannet