Computerfabrikant Apple voorop in race om super-pc

NEW YORK, 22 MAART. “Ready, set, go” zegt product manager Ross Ely van Apple tegen zijn assistent. Beide heren drukken hun muis in en op de twee beeldschermen begint de race. Links, de nieuwe PowerMacintosh met PowerPC, en rechts, de Compaq Presario met Pentium. De spirograph-test van enkele tientallen cirkelspiraal-patronen wordt door de nieuwe Mac ruimschoots gewonnen. Daarna verschijnen identieke foto's op de twee schermen die een soft-focusbewerking krijgen, gevolgd door een gedraaide soft focus. De Apple wint met glans. De Compaq met Pentium is nog druk bezig als Ely de knop omdraait. “Laten we daar maar niet op wachten”, zegt hij.

De test is onderdeel van de introductie van de nieuwe PowerMacintosh, de eerste personal computer die zich van de PowerPC-chip bedient. De PowerPC-chip is gezamenlijk ontwikkeld door IBM, Motorola en Apple en laat de concurrentie op het gebied van microprocessors voor personal computers ver achter zich. Apple Computer introduceerde vorige week de nieuwe PowerMacintosh in drie modellen. Het bedrijf neemt hierdoor wat betreft de snelheid op pc-gebied de leiding. De verwachting is dat het relatief goedkope produkt een nieuwe prijzenslag zal ontketenen.

De PowerPC-chip is gebaseerd op Risc-technologie, die tot nu toe alleen werd gebruikt in zogeheten workstations. Apple is de eerste die een Risc-chip nu ook gebruikt in de personal computer. Voorheen gebruikte het bedrijf altijd chips uit de 68000-serie van Motorola. Risc betekent reduced instruction set computing en staat tegenover de technologie van onder meer de Intel-chips, complex instruction set computing of cisc. Testen hebben al uitgewezen dat de nieuwe PowerPC-chip twee keer zo snel is als de concurrerende chip, de Pentium van Intel. Daarbij is de chip kleiner en goedkoper.

Apple heeft niet alleen een snelle Mac gebouwd, maar ook een die nog gewoon alle software voor de oude Mac aan kan. Op chipniveau heeft Apple software ingebouwd die de oude software als het ware vertaalt voor PowerPC. De Apple-klant die bijvoorbeeld een Mac Centris of Quadra heeft kan zijn computer voor 700 dollar opvoeren door middel van een PowerPC Card.

Een ander lokkertje is dat de PowerMac IBM-compatible is. Het besturingssysteem Windows van Microsoft kan nu ook op een Macintosh worden gebruikt. Apple probeert hiermee de pc-gebruikers uit het 'vijandige' kamp over te halen. De keuze tussen Apple en IBM was altijd de scheidslijn in de computerwereld maar met de PowerPC is die tijd voorbij. Het enige wat de PowerMac nodig heeft is 4 Megabytes extra geheugen om het omzetprogramma SoftWindows van Insignia mee te dragen.

IBM komt binnenkort ook uit met een nieuwe serie pc's, eveneens met een PowerPC-microprocessor. De verwachting is echter dat IBM niet met een apparaat van 2000 dollar zal komen. Bovendien heeft IBM op dit moment minder steun van softwaremakers dan Apple, dat verwacht dit jaar 1 miljoen PowerMacs te verkopen. In 1995 moet de transformatie voortgaan en zal meer dan tweederde van de verkochte Macs een PowerPC-chip hebben.

De 601-chip die nu wordt gebruikt in de PowerMac is de eerste telg van een familie van vier. De nog krachtiger 603, 604 en 620 volgen in de komende twee jaar. Volgens Apple heeft de Cisc-chip van Intel weinig groeimogelijkheden meer en heeft PowerPC de toekomst. Intel kan zich echter tamelijk onbedreigd voelen met voor chips in personal computers een wereldwijd martkaandeel van 85 procent.

Apple zegt zich met de nieuwe Macs te richten op de afwachtende kopers, die nog steeds geen keus voor een personal computer hebben gemaakt. Een grootscheepse publiciteitscampagne moet vooral die groep aanspreken. Vorige week had de Amerikaanse editie van de Wall Street Journal bijvoorbeeld een advertentiebijlage van acht pagina's, geheel gewijd aan de PowerMac. In Europa zal Apple voor het eerst sinds jaren weer uitgebreid reclame maken op televisie.

    • Lucas Ligtenberg