CDA, PvdA, D66 en GroenLinks in college Utrecht

UTRECHT, 22 MAART. De VVD neemt niet langer deel aan de onderhandelingen voor een college van B&W in Utrecht.

D66, GroenLinks, PvdA en CDA hebben gisteravond besloten om zonder de liberalen verder te praten. Een college zonder de VVD biedt de beste mogelijkheid voor een “nieuwe bestuursstijl”, aldus de conclusie van de vier partijen. Samen bezetten zij 33 van de 45 zetels in de nieuwe raad. De VVD zit sinds november 1991 met één wethouder in het college, nadat de twee D66-wethouders waren opgestapt. In Rotterdam willen CDA, VVD en D66 in de Rotterdamse gemeenteraad GroenLinks niet in het nieuwe college van B en W, maar de PvdA houdt voorlopig vast wel aan deelname van GroenLinks. Dit zei vanmorgen PvdA-lijsttrekker H. Simons, die de collegebesprekingen leidt. De onderhandelingen zijn voorlopig geschorst. Volgens Simons hebben de partijen die onderhandelen over het nieuwe college nog geen overeenstemming bereikt over het vliegveld Zestienhoven, referenda, veiligheid en werkgelegenheid