Besmetting van Brinta ontstond bij Avebe

DEN HAAG, 22 MAART. De besmetting van Brinta met salmonella-bacteriën is veroorzaakt in de fabriek van Avebe in het Groningse Foxhol. Dat heeft onderzoek van fabrikant Avebe en distributeur Honig Merkartikelen uitgewezen. Naar verwachting zal Brinta in juni weer in de winkels verkrijgbaar zijn.

Hoe de besmetting heeft kunnen plaatshebben, blijft voor Avebe en Honig de grote vraag. Ontdekt is dat de bacterie is opgedoken in een wals waar het beslag voor de Brinta doorheen gaat. Dit maakt de kans kleiner dat de besmetting afkomstig is van de tarwe die voor het produkt wordt gebruikt. Het euvel zou dan eerder in de produktie moeten zijn ontdekt. De wals is een enorme cylindervormige tank waarin hete lucht het beslag in enkele seconden op kooktemperatuur brengt zodat bacteriën worden gedood. “Het blijft een raadsel waarom de salmonella-bacterie de hoge temperatuur wel heeft overleeft”, reageert een woordvoerder van Avebe.

Om te zien waar de salmonella-bacterie vandaan is gekomen heeft een tienkoppige werkgroep van Avebe en Honig, met microbiologen en technici alle onderdelen van de Brinta-fabriek onderzocht. De produktielijn is gedemonteerd, gereinigd en ontsmet. De fabriek grijpt de gelegenheid aan om voor vier tot vijf miljoen gulden te investeren in nieuwe apparatuur.

Avebe denkt half mei weer Brinta aan Honig te kunnen leveren. Na twee weken produktie is de standaardvoorraad van 300.000 pakken weer op peil. Op deze eerste produktie voert Honig intensieve controles uit totdat duidelijk is dat geen besmettingsgevaar meer bestaat.

Wanneer Avebe in mei de lopende band weer laat draaien heeft de fabriek tweeëneenhalve maand stilgelegen. Als niet verder wordt aangetoond hoe de fabriek is besmet, ligt volgens Honig de aansprakelijkheid voor de miljoenenschade bij Avebe. De verzekeraars van beide bedrijven zijn inmiddels in onderhandeling over de afwikkeling van de zaak. Honig Merkartikelen bereidt een campagne voor waarmee de consument in mei en juni wordt voorgelicht over de herintroductie van het ontbijtprodukt.

Monsteronderzoek van Avebe, en contra-expertise van het eigen laboratorium van Honig, bevestigden de aanwezigheid van de salmonella-stammen begin maart, waarop Honig de 1,5 miljoen pakken Brinta van de winkelschappen liet halen en de produktie stopzette. Tientallen telefonisten beantwoordden in de dagen erna duizenden telefoontjes van consumenten via speciaal ingestelde 06-lijnen.