Vogelvijf

Vogelvijf: This Side Up (Lop Lop Produktions LLr 001). Distributie: Abstederdijk 265, 3582 BK Utrecht

Je heet Tjitze Vogel, speelt contrabas en bent geen lid van een gevierde club. Dus richt je een eigen clubje op, een kwintet bijvoorbeeld en noemt dat...juist. This Side Up heet de cd, de soberste jazzproduktie die dit land de laatste jaren heeft voortgebracht. Het inlegvel bevat geen dankwoord aan God, geen namen van producers, kappers en 'designers', zelfs geen foto's en bio's van de musici.

Vogelvijf heeft eerzaam een ei gelegd, zonder er bij te kakelen. Het repertoire, grotendeels van Vogel zelf, verraadt veel kennis van de jazzhistorie en beperkt zich niet tot een bepaalde stijl. Een vleugje Mingus is er natuurlijk, Vogel speelt niet voor niets echt contrabasviool, dus zonder die moderne stofzuiger-zoemmmmmmm. Ook zijn medemusici, onder wie rietblazer Paul Stocker en slagwerker Michael Baird, klinken ouderwets 'natuurlijk'. Een basklarinet kan heel amechtig zuchten en brushes maken een vegend geluid.

Voegt Vogel zich door deze cd bij de 'hippe vogels'? Vast niet. Vergroot hij er zijn kansen mee om op de tv te komen? Ook dat vermoedelijk niet. Maar zijn Nut is niettemin een mooi zangerige ballad en Yugo 93 een wondertje van ingehouden drama. Wat meer pronken met eigen roem is misschien toch nodig. En ook niet onterecht want ook saxofonist Paul Weiling en pianist Eric Doelman doen vaak goede dingen.

    • Frans van Leeuwen