Vermindering straatroven en autokraken in Amsterdam

AMSTERDAM, 21 MAART. De misdaadcijfers in Amsterdam laten over het jaar 1993 bij veel voorkomende misdrijven een daling zien. Volgens politiewoordvoerder K. Wilting is er over het geheel genomen sprake van een afname van 12 procent. “Dat is voor ons nog geen reden om hoera te roepen, want de cijfers zijn nog altijd te hoog”, aldus Wilting.

Vooral de vermindering van het aantal straatroven en autokraken - delicten die in de hoofdstad de vorm van een plaag hebben aangenomen - springen in het oog. Het aantal straatroven nam af met 17 procent, het aantal autokraken met 31 procent.

Het aantal gewapende overvallen zakte met 3 procent. “Die daling is op zichzelf marginaal”, zegt Wilting, “maar we kunnen wel al vaststellen dat die trend over de eerste twee maanden van dit jaar heeft doorgezet.” Amsterdam zag verder het aantal woninginbraken met 3 procent en gevallen van zakkenrollerij met 9 procent afnemen.

Wilting schrijft de algehele daling toe aan het succes van de dertig wijkteams, zoals die sinds enkele jaren in Amsterdam opereren. Voorheen werkte Amsterdam met acht politiedistricten. Wilting: “Enkele jaren geleden lieten de Amsterdamse misdaadcijfers al een daling zien. Daarop volgde een stabilisering. Die trend zet nu door. Voor ons is dat een teken dat de aanpak van de wijkteams het nodige oplevert.”