Verlies SPD en CDU in Sleeswijk-Holstein

BONN, 21 MAART. Beide grote Duitse partijen hebben gisteren verloren in de gemeenteraadsverkiezingen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De SPD, die in 1990 met 42,9 procent grootste partij was, zakte gisteren naar 39,5. De CDU viel terug van 41,3 tot 37,5 procent. De FDP verloor 1,7 procent en kwam uit op 4,4. Van de bijna 2,1 miljoen kiezers kwam 70,4 procent op (1990: 69,4)

Winst was er voor de Groenen, die van 6 procent in 1990 naar 10,3 klommen, de Deense minderheidsgroepering SSW en lokale groepen, die in de voorlopige einduitslag van 4,8 op een totaal van 6,5 procent kwamen. De extreem rechtse Republikaner maakten niets klaar, zij verloren 0,4 procent van de 0,9 die zij in 1990 haalden.

Voor woordvoerders van bijna alle partijen stond gisteravond vast dat de landelijke politiek wel een zekere rol had gespeeld voor het stemgedrag maar dat uiteenlopende lokale kwesties veel belangrijker waren geweest. Alleen de regionale FDP-voorzitter Jürgen Koppelin weet het slechte resultaat van zijn partij aan de “onduidelijkheid” van zijn partij in Bonn, vooral nu in de FDP-top een debat woedt over de vraag of en, zo ja wanneer, de liberalen zich moeten uitspreken voor voortzetting van de regeringscoalitie met de CDU/CSU.

Volgens Koppelin zou de FDP zich daar nu al positief over moeten uitspreken en met haar standpunt niet moeten wachten tot een congres in september, een maand voor de Bondsdagverkiezingingen. Ook Wolfgang Schäuble, fractieleider van de CDU/CSU in de Bondsdag, vroeg de FDP in een televisie-interview zich eerder voor voortzetting van de bestaande coalitie in Bonn uit te spreken en daarmee tegen “een coalitie van SPD en Groenen”. “Dat zou goed voor de FDP zijn en dat is ook in ons belang”, zei Schäuble. Maar direct gisteravond reageerde de secretaris-generaal van de FDP, Hoyer, al met een afwijzing. De FDP doet geen coalitie-uitspraak vóór september, zei hij.