Verkiezingen Frankrijk

PARIJS, 21 MAART. Centrum-rechts heeft zijn positie geconsolideerd bij de gisteren gehouden locale verkiezingen. Links krabbelde terug uit het diepe dal waarin het bij de laatste algemene verkiezingen, een jaar geleden, terechtkwam. Volgens de voorlopige uitslag - de cijfers van alle overzeese gebiedsdelen waren vanmorgen nog niet binnen - haalde de centrum-rechtse combinatie RPR/UDF 44,7 procent van de stemmen, de socialisten 28,8 procent, de communisten 11,5 procent, het extreem-rechtse Front National 9,8 procent en de Groenen 3,5 procent. Centrum-rechts deed het nog iets beter dan bij de laatste algemene verkiezingen, de winst van links ging vooral ten koste van de milieupartijen. Vooral veel jongere kiezers keerden zich van de Groenen af.

Premier Balladur kwalificeerde de uitslag als “niet negatief” en “bemoedigend”. “Sommige mensen zagen in deze verkiezingen een test voor de regering. Wel, die proef is nu gedaan.” De socialistische leider Michel Rocard betoonde zich ook tevreden. “De kiezers hebben hun onvrede tegenover de regering van premier Balladur laten blijken”, zei hij.

Het ging gisteren om de eerste ronde van de verkiezingen voor ruim 2000 zetels in 95 departementen. De tweede ronde wordt aanstaande zondag gehouden. Het dagblad Libération constateerde dat de kiezers de centrum-rechtse regering hebben gesteund, maar dat links uit het dal krabbelt. Le Quotidien de Paris schrijft dat “rechts de proef heeft doorstaan”. “De publieke opinie staat achter de regering en haar kandidaten en heeft laten zien dat de talrijke protesten van de afgelopen weken de werkelijke gevoelens van het Franse volk niet weerspiegelen.” Ook Le Parisien constateerde dat premier Balladur versterkt uit deze verkiezingen tevoorschijn is gekomen.

De grootste verliezers zijn de Groenen. De tegenstellingen tussen de leiders van de Groenen hebben veel kiezers naar de socialisten gejaagd. De communisten deden het, voor het eerst na het aftreden van partijleider Georges Marchais, weer wat beter, terwijl het extreem-rechtse Front National van Jean-Marie Le Pen op hetzelfde niveau bleef.

Algemeen werd het als verheugend beschouwd dat zestig procent van de kiezers opkwam, hetgeen erop duidt dat de kiezers de politiek niet beu zijn. (Reuter, AFP)