Veel theater in nieuw festival in Brussel

BRUSSEL, 21 MAART. Van 30 april tot 5 juni wordt in Brussel de eerste edtie van het nieuwe, jaarlijkse KunstenFESTIVALdes Arts gehouden.

Het in grootte en opzet met het Holland Festival vergelijkbare evenement heeft plaats in zeventien Brusselse schouwburgen en locaties, zowel Nederlands- als Franstalige. In de programmering ligt het accent vooral op hedendaags theater en moderne dans, naast nieuwe muziek, film en tentoonstellingen. In totaal bevat het KunstenFESTIVALdes Arts 34, deels nieuwe produkties, waarvan 130 voorstellingen worden gegeven. Het Festival wordt met een budget van 124 miljoen Belgische frank (ongeveer 6,5 miljoen gulden) mogelijk gemaakt door de Vlaamse en Franse Gemeenschap, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een groot aantal sponsors. Directeur is Frie Leysen, voorheen directeur van het Antwerpse theater deSingel.

Het grootste deel van de programmering vormt het theater. De Nederlandse Theatergroep Hollandia brengt twee premières uit met La Musica Deuxième en Lulu, beide in de regie van Johan Simons en Paul Koek. De Trust speelt de drie voorstellingen van Werner Schwab die hier al in de regie van Theu Boermans in première zijn gegaan (De Presidentes, OVERGEWICHT, onbelangrijk: VORMELOOS en Volksvernietiging, of mijn lever is zinloos dat 24 maart in première gaat). Uit Belgiëzelf brengt Transquinquennal Une Chose intime van regisseur Philippe Blasband. Dito'Dito komt met een première van Bernard Marie Koltès La Nuit jusate avant les Forêts in de regie van Willy Thomas en Amid Chakir. Stan brengt Die Letzten, naar Gorki, Earnest, naar Wilde (beide premières) en de oudere voorstellingen JDX - A public Enemy en 1794. Verder is er theater te zien uit Duitsland, Frankrijk, Hong Kong, Italië, Peking, Polen, Roemenië, Amerika en Zuid-Afrika.

Belangrijke premières zijn verder Ocean van Merce Cunningham Dance Company (op 18 mei), dat hier ook in het Holland Festival te zien zal zijn, en een nieuwe choreografie van Anne Teresa de Keersmaeker met haar groep Rosas (eveneens op 18 mei). Centrale componist van het Festival is Thierry de Mey, van wie drie nieuwe composities worden uitgevoerd. De toegangsprijzen van alle voorstellingen en concerten variëren van zeven tot vijftig gulden. Voor informatie en reserveringen is het telefoonnummer 00-32.2.223.23.00.