Tunesische president herkozen met 99 procent

TUNIS, 21 MAART. De zittende president Zine Abidine Ben Ali van Tunesië heeft gisteren met een overweldigende meerderheid de presidentsverkiezingen gewonnen. In de 18 kiesdistricten waarvan de stemmen tot nu toe zijn geteld, werd meer dan 99 procent van de stemmen op Ben Ali uitgebracht. Volgens officiële mededelingen maakte vrijwel het hele Tunesische electoraat de gang naar de stembus.

Ben Ali, die in 1987 de toenmalige president Habib Bourguiba op een zijspoor rangeerde en in 1989 voor het eerst tot president werd gekozen, was de enige kandidaat bij de presidentiële verkiezingen. De mensenrechtenactivist Moncef Marzouki wilde zich aanvankelijk ook kandidaat stellen, maar slaagde er niet in om de dertig handtekeningen te krijgen van parlementsleden en leden van Tunesische gemeenteraden die hij nodig had om zijn kandidatuur te kunnen effectueren. In Tunesië zijn vrijwel alle gemeenteraadsleden en parlementsleden lid van de Democratische Constitutionele Vergadering (RCD), de partij van president Ben Ali.

Tegelijkertijd hadden ook verkiezingen plaats voor een nieuw parlement. In de 18 districten waar de stemmen tot nog toe geteld zijn, kreeg de RCD tussen de 94 en 99 procent van de uitgebrachte stemmen. De zes oppositiepartijen behaalden slechts één procent van de stemmen, maar door een wijziging van de kieswet krijgen zij niettemin 19 van de 163 zetels in het parlement. Deze 19 zetels zijn speciaal gereserveerd voor de oppositiepartijen en worden ongeacht het behaalde percentage stemmen toegekend. Hierdoor zal het nieuwe Tunesische parlement voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van het land in 1956 uit meer dan een partij bestaan. (Reuter, AP, AFP)