Semiprof: Basketballer Toine van Stiphout

Dit is het basketbalcafe in de regio. Vroeger stond de hele kliek van EBBC hier tot diep in LK,0P1 KB,10P10 de nacht na een wedstrijd. De laatste tien jaar zijn we steeds meer naar het eetgebeuren toegegaan. M'n vader heeft een overeenkomst met m'n oom, dat is een zoon van Gerrit Schulte, mijn opa dus. Ik heb ook nog gewielrend. Elke zondag, dat werd er met de paplepel ingegoten. Maar ik vond het niet leuk.

“Als het goed is rollen wij, dat zijn dan m'n broer en zus en ikzelf, er vanzelf in. Ik woon boven de zaak. Werk zo'n drie keer in de week. Verder geef ik tennistraining. En tussendoor doe ik veel aan golf. Ik ben nu 22, maar als ik een jaar of dertig ben zou ik ook wel full-time in de horeca willen zitten. Dat zou perfect aansluiten op m'n basketballoopbaan. Als je met je hobby je geld kunt verdienen, daar is niks op tegen. “Ik ben geboren in De Oude Stip, dat was een cafe aan de overkant, van m'n andere opa, Jo de Stip zal ik maar zeggen. Wat dat betreft komen we uit een echte horeca-familie. Als het na afloop van de training gezellig is, pak ik nog wel eens een neutje. Na de wedstrijd gaan we vaak op stap. Dan gaat 't hard hoor. Grote lichamen kunnen veel hebben. “Ik ben een van de kleinsten in het team. Ben dan ook spelverdeler. We trainen vier avonden in de week. Het Nederlands team zit er niet meer in. Randy Wiel, de vorige bondscoach, was erg gecharmeerd van mij. Maar sinds Toon van Helfteren de leiding heeft, heb ik niks meer vernomen. Hij vindt me geloof ik alleen maar een harde werker.

“Ik ben een Bosschenaar in hart en nieren. Zou nooit ergens anders willen spelen. Als je in het veld staat, word je herkend als Bosschenaar. EBBC is toch het Ajax van het basketbal. Zo moet je het toch zien. M'n vader heeft er ook jaren gespeeld. Als Mart Smeets commentaar geeft, zegt hij nog altijd: de Stip aan de bal. “Die twee kennen elkaar nog van vroeger. Pa stond bekend om z'n grote snor en z'n sigaren. Daarom hebben we dat logo in de zaak. Nee, ik vind het schitterend hier. Die drukte vind ik niet erg. Daar kies je voor. Ze staan er toch om half acht. Of ik het nu leuk vind of niet.

Je moet er gewoon van genieten, anders lig je met jezelf in de clinch. Je roept gewoon 'pardon' en ze gaan vanzelf opzij.

    • Jaap Bloembergen