Pete Sampras lust Agassi ook rauw op een lege maag

KEY BISCAYNE, 21 MAART. Pete Sampras en Steffi Graf, de nummers een op de wereldranglijst, hebben het tennistoernooi van Key Biscane op hun naam geschreven. Sampras bracht in de finale de opmerkelijke opmars van Andre Agassi tot stilstand. De partij moest gistermiddag een uur worden verschoven, omdat Sampras te ziek was om te spelen. Sampras had de avond ervoor een verkeerde pasta gegeten en had last gekregen van maagkrampen.

Hij lag 's ochtends anderhalf uur aan het infuus, voordat hij met een lege maag de baan op ging. Volgens de reglementen kon Agassi zich de winst opeisen toen zijn landgenoot niet in staat bleek op het vastgestelde aanvangstijdstip aan te treden, maar Agassi was bereid tot uitstel. Dat kostte hem tweehonderdduizend gulden, het verschil in prijzengeld tussen de eerste en de tweede plaats.

Agassi en Sampras vochten vorig jaar nog een kleine ruzie uit. Agassi had Sampras vergeleken met een aap. Een speler die er uitziet alsof of net uit een boom is geklommen en op de baan de hele tijd zijn tong uit zijn mond liet hangen, hoort niet op de eerste plaats van de ranglijst te staan, zei Agassi toen in Parijs. Later legden beide spelers het per fax bij. Gisteren maakte Agassi het helemaal goed bij zijn voormalige trainingspartner op de tennisschool van Bolletierri in Florida.

bp“Als ik de beste speler van de wereld niet kan verslaan, verdien ik de eerste prijs niet”, verklaarde Agassi zijn geste. “En ik verdien de titel helemaal niet als ik niet van hem kan winnen, wanneer hij ziek is.”

Sampras won met 5-7, 6-3 en 6-3. Hij liep in de eerste set uit naar 5-2, waarna hij bij 5-4 een setpunt liet liggen. Agassi kwam terug, streed verwoed voor elke bal en won drie games achtereen en daarmee de set. Maar Agassi kwam in conditionele problemen. Het was pas zijn derde toernooi sinds hij vijf maanden rust had moeten nemen in verband met een polsblessure. Hij kon het hoge tempo vanaf de tweede set niet meer volgen. In de laatste set speelde Sampras als vanouds, in zijn laatste game sloeg hij vier aces. Sampras, die vorig seizoen acht toernooi op zijn naam schreef, behaalde de 24e toernooizege uit zijn loopbaan, en de vierde dit jaar na Sydney, de Australian Open en Indian Wells.

“Ik ben net zo verbaasd als iedereen, dat ik toch nog won”, zei Sampras na afloop. “ Naarmate de wedstrijd vorderde ging ik me beter voelen. De dokter had me aangeraden alle rotzooi in mijn lichaam er uit te zweten. Daar hield ik me maar aan. Agassi toonde zijn grote klasse door me uitstel te geven. Dat is iets dat ik niet snel zal vergeten.”

Steffi Graf is dringend toe aan rust, vertelde ze na haar vijfde toernooizege van 1994. “Ik ben het tennis op dit moment meer dan zat”, zei ze. “Ik ben hard toe aan een paar dagen niets doen. Mijn leven bestond de laatste tijd uit tennis, tennis en nog eens tennis. Ik wil eventjes ergens anders aan denken.”

Graf werd bij de vrouwen de eerste speelster in de historie die het toernooi van Key Biscayne voor de derde keer op rij won. Ze versloeg de als negende geplaatste Natalia Zvereva uit Wit-Rusland met 4-6, 6-1 en 6-2. Het betekende het eerste setverlies voor Graf dit jaar in 28 partijen.

Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hebben het dubbelspel gewonnen bij het tennistoernooi van Key Biscayne. In de finale versloegen ze de Amerikaan Palmer en Kowles uit de Bahama's in twee sets (7-6 en 7-6). In de halve eindstrijd wonnen Haarhuis en Eltingh van de Nederlander Jan Siemerink, die in Key Biscayne dubbelde met de Tsjech Daniel Vacek. Vanaf vrijdag spelen de drie Nederlanders met Tom Nijssen in Eindhoven tegen Belgie, in de eerste ronde van het Davis-Cuptoernooi. Richard Krajicek is nog altijd herstellende van een knieblessure.