Patiënt na geding toch overgeplaatst

DEN HAAG, 21 MAART. Een 55-jarige zwakbegaafde, psychiatrisch gestoorde man hoeft niet te worden vrijgelaten uit het Huis van Bewaring in Utrecht waar hij bijna een jaar verblijft in afwachting van een TBS-behandeling.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanochtend bepaald, in een kort geding dat de man had aangespannen tegen de Staat. Nog geen uur na de uitspraak werd de man, A.F., vanmorgen echter alsnog overgebracht naar het Dr.S.S.Meijers-instituut in Utrecht, een observatie- en advieskliniek voor tbs-gestelden.

De advocaat van A.F., mr. L.F. van der Sman, spande vorige week het kort geding aan en eiste onmiddellijke vrijlating van zijn cliënt, of opname in een inrichting. Dat laatste zou overeenkomstig het vonnis zijn dat destijds over F. is uitgesproken.

In zijn uitspraak vanmorgen noemt mr. A.H. van Delden, president van de Haagse rechtbank, de lange wachttijd voor TBS-gestelden “buitengewoon ongelukkig”, omdat zij hierdoor 'de gewenste verpleging moeten ontberen'. Volgens de rechter is uit de psychiatrische rapporten duidelijk gebleken dat opname voor F. noodzakelijk is. Maar het ministerie van justitie heeft anderzijds voldoende aangetoond dat alles in het werk wordt gesteld om F. zo snel mogelijk voor een behandeling over te brengen naar een kliniek, aldus de rechter. Daarom wees hij de eis af.

De snelle, onverwachte overplaatsing naar het Dr.S.S.Meijers-instituut is volgens mr. G.J.J. Broeksteeg van het ministerie van justitie “een noodoplossing”. In dit instituut worden TBS-gestelden in principe alleen opgenomen ter observatie, waarna een inrichting voor hen wordt geselecteerd.

Broeksteeg zegt dat het kort geding op de beslissing om F. vandaag op te nemen geen enkele invloed heeft gehad: “Zijn geval was heel urgent. En op dit moment waren er geen dringender gevallen.” F.'s advocaat Van der Sman reageert: “Natuurlijk zegt ze dat anders worden er morgen meteen tien kort gedingen aangespannen. Een klein beetje toevallig is het allemaal wel. Maar mijn cliënt heeft in elk geval bereikt wat hij wilde. Hij is weg uit het huis van bewaring”.