'Pact' om Kazachstan 'gerust te stellen'

ALMA-ATA, 21 MAART. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland en Kazachstan overwegen een pact te sluiten dat voorziet in de vreedzame regeling van conflicten die tussen deze vier landen zouden kunnen ontstaan.

Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan Kazachstan.

Het gaat bij het voorgenomen pact om een “veiligheidsverzekering” waarin geen garanties zouden worden gegeven ter uitsluiting van een oorlog, maar waarin regels worden neergelegd voor overleg wanneer zich gevaarlijke situaties voordoen. “We zouden afspreken geen geweld te gebruiken, en alleen vreedzame middelen te gebruiken als er problemen ontstaan”, aldus Perry.

Informeel hebben Amerikaanse woordvoerders in Perry's gevolg laten weten dat de 'veiligheidsverzekering' vooral ten doel zal hebben Kazachstan gerust te stellen. Kazachstan, ingeklemd tussen Rusland en China, zou zich door middel van de afspraken verzekerd weten van Westerse betrokkenheid in het geval zich met een van zijn buurlanden een probleem voordoet.

De betrekkingen tussen Rusland en Kazachstan zijn de afgelopen maanden onder spanning komen te staan door Russische eisen over de behandeling van de omvangrijke Russische minderheid in Kazachstan en door de opschorting van de overdracht van Kazachse SS-19-raketten aan Rusland. Kazachstan eist dat Rusland zijn belofte nakomt, Kazachstan te betalen voor het uranium in de kernkoppen van deze raketten.

Perry heeft Kazachstan zaterdag een aanvullend bedrag van vijftien miljoen dollar toegezegd voor het fonds waarmee Kazachstan de ontmanteling van zijn kernraketten financiert. (Reuter)