Orkater-stuk mist intellectuele prikkel

Voorstelling: Ontvangt u mij? van Marc van Warmerdam door Orkater. Muziek: Kees van der Vooren; decor: Arlet Hamel; spel: Annet Malherbe, Jack Vecht, Marc van Warmerdam, Ben Ramakers. Gezien: 19/3, Bellevue, Amsterdam. Nog te zien: t/m 19/5 in het gehele land.

De moraal staat als een huis: wees tevreden met wat je hebt, hoogmoed komt voor de val en Boontje om zijn loontje. Cliches, clichés, maar Orkater maakt er wat van. Tekstschrijver Marc van Warmerdam heeft er een soort sprookje omheen gesponnen, over een vrouw die voortdurend op haar liefhebbende echtgenoot vit, letterlijk het luchtruim kiest om van hem af te zijn en met hangende pootjes terugkeert. Haar trouwe echtgenoot wacht haar op op het station, de trein ontspoort en hij vindt jammerlijk de dood. Dat krijg je ervan.

In Ontvangt u mij? van muziektheatergroep Orkater ligt het accent als vanouds op de vorm: die is bij voorbaat een excuus voor een al te simpele inhoud. De lulligheid is op zichzelf stijlkenmerk, het is de campy onnozelheid, waarmee Orkater (toen nog Hauser Orkater) in de jaren zeventig het absurdistische theater nieuw leven inblies. De groep gaf blijk van een eigenzinnige en aanstekelijke visie op het strikt alledaagse. Hun destijds veelal abstracte, uit losse nummers opgebouwde voorstellingen waren het resultaat van nauwkeurige observaties van het gewone leven.

In het verhalende Ontvangt u mij (gemaakt zonder medewerking van het meest creatieve en produktieve groepslid Alex van Warmerdam) is het niet anders - en precies daarom is de voorstelling weinig verrassend. Decor, belichting, montage en de muzikale intermezzi hebben alle een schilderkunstige kwaliteit, het zijn trefzekere en decoratieve streken op het doek. Hoofdrolspelers Annet Malherbe en Jack Vecht staan rotsvast in de traditie; ze beheersen het lichtelijk uit het lood hangende komediespel uitstekend. Malherbe is een rondborstige Italiaanse mama, die het publiek met gemak om haar vinger windt en daarenboven niet onverdienstelijk zingt.

Maar juist omdat de uitvoering van Ontvangt u mij? het volmaakte nadert, is het zo treurig dat de voorstelling geen andere ambitie heeft dan te onderhouden. En zelfs amusant is ze wat mij betreft niet, ik verveelde me stierlijk. Met uitzondering van het werk van Alex van Warmerdam vind ik de Orkater-produkties al jaren gebukt gaan onder een gebrek aan ontwikkeling en intellectuele prikkels. Ontvangt u mij? brengt me, in meer dan alleen dat opzicht, niet op andere gedachten.

    • Pieter Kottman